Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Hassan Sharif – en lekfull pionjär inom konst i Mellanöstern

Med utställningen Hassan Sharif: I Am The Single Work Artist vill Malmö Konsthall visa ett unikt konstnärskap, från en del av världen som sällan visas i Sverige.
Malmö • Publicerad 30 september 2020
Hassan Sharif skapade sina verk av enkla material som plastmuggar, bestick, flip-flops, filtar och billiga leksaker. Utställningen pågår till den 10 januari.
Hassan Sharif skapade sina verk av enkla material som plastmuggar, bestick, flip-flops, filtar och billiga leksaker. Utställningen pågår till den 10 januari.Foto: Helene Toresdotter

Hassan Sharif var fram till sin bortgång 2016 en pionjär inom experimentell samtidskonst i Mellanöstern. Han skapade sina verk av billiga vardagsmaterial i protest mot konst för eliten.

Playfulness.
Playfulness.Foto: Helene Torbensson
Hassan Sharif (1951–2016) bodde och var verksam i Dubai. Han klassas som en av 1900-talets mest inflytelserika konstnärer från Mellanöstern. Här Jumping No. 1, 1983, tre av sju foton i ett collage.
Hassan Sharif (1951–2016) bodde och var verksam i Dubai. Han klassas som en av 1900-talets mest inflytelserika konstnärer från Mellanöstern. Här Jumping No. 1, 1983, tre av sju foton i ett collage.Foto: Malmö Konsthall

Utställningen är den första stora retrospektiva utställningen av Sharifs arbete i Europa och hans första soloutställning i Sverige, med över 120 verk.

Annons

– Målet med utställningen är att uppmärksamma Malmö som en internationell stad och visa utställningar som inkluderar, inspirerar och speglar alla Malmöbor, inte bara den vita medelklassen som brukar vara den stora konstpubliken, säger Heidi Hakala, kommunikatör på Malmö Konsthall.

Dictionary, 1981. Fotografier och blyerts på kartong och lim, sidor ur lexikon och bomullsrep.
Dictionary, 1981. Fotografier och blyerts på kartong och lim, sidor ur lexikon och bomullsrep.Foto: Helene Toresdotter

Fotnot: Guidade visningar på arabiska klockan 15 den 18 oktober, 11 november och 12 december. Gratis biljett hämtas i Konsthallens bokhandel samma dag.

Skapande verkstad med arabisk pedagog den 10, 11 och 17 oktober. Gratis.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons