Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Grattis Dagny, 109 (!) år – ”Jag hoppas kunna hälsa på släkten i Kristianstad så småningom”

Hon är bloggare, författare, skådis, äventyrerska och en av Kristianstads guldambassadörer. Den 8 maj fyller Dagny Carlsson 109 år.
Grattis Dagny!
Kristianstad • Publicerad 8 maj 2021
Dagny Carlsson stylas inför ett av sina uppdrag. Hon har bland annat varit med i flera olika tv-program.
Dagny Carlsson stylas inför ett av sina uppdrag. Hon har bland annat varit med i flera olika tv-program.Foto: Maria Östlin

Dagny mår ganska bra, lite trött bara. Hon har skaffat en mobiltelefon, men har samtidigt börjat att höra sämre. Därför vill hon svara på Kristianstadsbladets frågor via e-post.

Hur ska du fira din födelsedag?

Annons

– Fira ska jag göra, men hur vet jag ännu inte. Släkt och vänner brukar komma på besök, och det är trevligt. Jag önskar mig vackert väder och vackra blommor.

När kommer du till Kristianstad nästa gång?

– Jag hoppas kunna hälsa på släkten i Kristianstad så småningom, när corona tillåter.

Du skriver på din blogg att du har det tråkigt, nu under pandemin. Vad gör du för att bli gladare?

– Det svåraste med pandemin är att inte få träffa folk. Ensamheten är tråkig, den drar ner humöret. För att slå sönder lite av tristessen träffar jag gärna släkt och vänner och i dag (läs en dag i slutet av april) har jag varit i Hagaparken och på Djurgården med en vän som kör bil. Jag åt vårens första glass, den var god!

Du har tagit två sprutor med vaccin. Vad betyder det för dig?

– Vaccinet innebär en viss trygghet, men man måste fortsätta att vara försiktig. Det är skönt att slippa bära munskydd.

Dagny Carlsson, Årets ambassadör för Kristianstads kommun är 2019.
Dagny Carlsson, Årets ambassadör för Kristianstads kommun är 2019.Foto: Tommy Svensson
Dagny Carlsson började blogga när hon var 99 år. Hon är Sveriges äldsta bloggare. 2017 var hon sommarvärd i radioprogrammet Sommar i P1.
Dagny Carlsson började blogga när hon var 99 år. Hon är Sveriges äldsta bloggare. 2017 var hon sommarvärd i radioprogrammet Sommar i P1.Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Fakta

Dagny Carlsson

Ålder: 109 år.

Född: I Kristianstad.

Familj: Har varit gift två gånger.

Bor: I Solna (har bott i samma lägenhet i över 60 år).

Tidigare yrke: Var ung när hon började arbeta som sömmerska på en fabrik i Kristianstad, senare i Örebro. Har studerat på ett textilinstitut i Norrköping. Därefter var hon arbetsledare på korsettfabriken Germa i Sundbyberg. Hon har även varit tjänsteman på Försäkringskassan i 15 år.

Bloggare: När Dagny var 99 år gammal anmälde hon sig till en datakurs, och började blogga. I bloggen berättar hon om stort och smått, om hemligheten bakom att hålla sig vital och slippa krämpor på ålderns höst. Här hittar du länk till Dagnys blogg.

Författare: Boken ”Livet enligt Dagny: i huvudet på en 104-åring”, från 2017.

Motto: ”Man ska inte gamla till sig.”

Sigrid NurboSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons