1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Göingeskolan blir pilotskola för att förebygga hedersvåld

Göingeskolan har fått erbjudande – som enda högstadieskola i Sverige – att bli pilotskola. Skolan ska ta fram en manual om hur man uppmärksammar, motverkar och förebygger hedersvåld.
Broby • Publicerad 6 december 2021 • Uppdaterad 14 december 2021
Göingeskolan Broby.
Göingeskolan Broby.Foto: Bosse Nilsson

Bakom projektet står organisationen FreeZone Sweden som förebygger hedersrelaterat våld och förtryck.

– De hörde av sig till mig och erbjöd oss att bli pilotskola. Vi ska lära oss att se de små signalerna, säger Erik Andersson, rektor på Göingeskolan.

Författaren och journalisten Elaf Ali blev utsatt för hedersförtryck när hon växte upp i Fjälkinge, något hon skrivit om i boken ”Vem har sagt något om kärlek?” Bland annat fick hon inte röra sig lika fritt som sina bröder. Men hon fick sin pappa att lämna hederskulturen.
Författaren och journalisten Elaf Ali blev utsatt för hedersförtryck när hon växte upp i Fjälkinge, något hon skrivit om i boken ”Vem har sagt något om kärlek?” Bland annat fick hon inte röra sig lika fritt som sina bröder. Men hon fick sin pappa att lämna hederskulturen.Foto: Claes Hall

Projektet ska pågå under cirka ett år. All personal ska få utbildning med bland annat föreläsningar.

Den stora inflyttningen från utlandet sedan 2014 har påverkat hela samhället; så också grundskolan i Östra Göinge (från 13 procent med utländsk bakgrund 2013 till 37 procent år 2019) .

Patric Åberg (M), kommunalråd.
Patric Åberg (M), kommunalråd.

– Statistiken talar för att det finns hedersförtryck på Göingeskolan. Nu ska vi lära oss så att vi kan hjälpa eleverna. Ta deras perspektiv, helt enligt Barnkonventionen, säger Erik Andersson.

Kommunalrådet Patric Åberg (M) säger:.

– Det finns nog hedersförtryck på alla skolor i Östra Göinge, inte bara på högstadiet. Det vore naivt att säga något annat. Det är ett allmänt problem i samhället.

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.