1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Först ska man ta hand om sig själv – sen kan man hjälpa andra

Eftermiddagen på Folkuniversitet är en välkommen paus i vardagslivet för kvinnorna som kommit till en Inspirationsdag för kvinnor med Hej Främling. En dag som handlar om kroppen och rörelsen i vardagen genom livet.
Kristianstad • Publicerad 22 november 2021
Hej Främling! höll i en inspiriationsdag för kvinnor på Folkuniversitet i Kristianstad.
Hej Främling! höll i en inspiriationsdag för kvinnor på Folkuniversitet i Kristianstad.Foto: Carina Persian

– Vi blir nog aldrig några skådespelare, säger Nathalie Johansson Billing, en av medlemmarna i Hej Främling, när hon och kollegan Samira Musa, ramlar ner på golvet och skrattar, fast de ska spela döda.

De har tillsammans med ännu en kollega, Anna Molin, använt en klassisk scen ur ett flygplan, som ska visa hur man bäst hjälper andra genom att först hjälpa sig själv.

”Vi blir nog aldrig några skådespelare”, säger Nathalie Johansson Billing när hon och Samira Musa, ramlar ner på golvet och skrattar, fast de ska spela döda.
”Vi blir nog aldrig några skådespelare”, säger Nathalie Johansson Billing när hon och Samira Musa, ramlar ner på golvet och skrattar, fast de ska spela döda.Foto: Carina Persian

Stämningen i lokalen på Folkuniversitet är glad i gemenskapen med andra kvinnor. Alla kvinnor är i alla åldrar och har olika bakgrund, men en sak har de gemensamt. De är alla nyfikna på inspirationsdagen för kvinnor.

– Allt i våra liv hänger ihop och vi behöver ha en balans mellan äta, vila, rörelse, socialt och existentiellt, säger Nathalie.

– Hälsa handlar om hur vi mår, både i kroppen och i huvudet. Hälsa är också att sova bra, att vila, få tid för sig och att ha människor runt sig som gör en glad.

I en av alla rörelsepauser får deltagarna sjunga och röra sig till ”Huvud, axlar, knä och tå”. Inte helt lätt, men det går bra och spontana applåder hörs, liksom skratt igen.

– Språkpaus? eller nej? Bra, jag pratar långsamt, säger Nathalie och skrattar.

I en språkpaus kan den som inte förstår något få en förklaring av en granne eller någon annan som sitter i halvcirkeln i rummet.

”Hälsa handlar om hur vi mår, både i kroppen och i huvudet.”
Nathalie Johansson Billing, Hej Främling!

Istället för att säga att man kan träna så framhålls rörelse. Och man kan röra sig på många olika sätt. All rörelse räknas.

Simma, cykla, dansa, promenera och städa, är några av förslagen som kommer från kvinnorna.

– Allt som inte är att sitta still är rörelse, säger Nathalie.

– Hjärtat är en muskel och ju mer du rör på dig desto starkare blir ditt hjärta. Då orkar hjärtat pumpa mer blod och vi lever längre, säger Nathalie.

Arwa Khader, Broby med sin dotter Elin, 2 år, deltog i träffen på folkuniversitetet som Hej Främling arrangerade i Kristianstad.
Arwa Khader, Broby med sin dotter Elin, 2 år, deltog i träffen på folkuniversitetet som Hej Främling arrangerade i Kristianstad.

Elin är nästan 2 år och är den yngsta tjejen på träffen. Hon är där tillsammans med sin mamma.

– Jag brukar gå och spela fotboll tillsammans med mina två pojkar. Det är jätteroligt, säger mamman Arwa Khader, som har åkt hit tillsammans med fem andra kvinnor från Broby.

– Vi kvinnor är bra på att göra alla saker på en gång. Det är en superkraft som vi har, men det är viktigt att du får tid att bara vara – att andas för dig – att ta hand om dig själv, säger Nathalie Johansson Billing.

Det är just detta som medlemmarna i Hej Främling försöker visa genom scenen från flygplanet, där syrgasmaskerna får bli munskydd istället och där ”mamman” först sätter på sig sin syrgasmask och sen får hennes ”dotter” sin. Då överlever båda.

Hej Främling!

Ideell förening som startades 2013 i Östersund.

Motto: ”Tillsammans för innanskap”

De har gratis aktiviteter.

www.hejframling.se

Carina PersianSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.