Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Fler sjuka i covid – CSK går upp i krisläge

Covid-smittan ökar igen. Fler har lagts in på Centralsjukhuset i Kristianstad (CSK). Sjukhusen i Kristianstad och Hässleholm har nu gått upp i särskilt krisledningsläge.
– Tvätta er, håll distans, stanna hemma vid förkylning. Och vaccinera er om ni inte har gjort det,säger Johan Cosmo CSK:s sjukhuschef.
– Allmänheten måste hjälpa oss med det här.
Kristianstad/Hässleholm • Publicerad 17 november 2021
Allt fler sjuka i covid-19. I måndags var 9 inlagda på CSK, på tisdagen var det 13, varav en på intensiven.
Allt fler sjuka i covid-19. I måndags var 9 inlagda på CSK, på tisdagen var det 13, varav en på intensiven.Foto: Ole Berg-Rusten

I måndags var 9 inlagda på CSK.

– I dag är det 13, varav en på intensiven, säger Johan Cosmo, CSK:s sjukhuschef.

Annons

– Hälften av de inlagda är vaccinerade. De är 65 år eller äldre. Hade de inte varit vaccinerade hade det nog varit mer IVA-vård och dödsfall, säger han.

Johan Cosmo, sjukhuschefr CSK.
Johan Cosmo, sjukhuschefr CSK.Foto: Bosse Nilsson

Den andra hälften är ovaccinerade. De flesta är yngre.

– De över 65 år har en ökad risk. Vi vill gärna att de ska vaccinera sig med tredje dosen. Plus alla som inte är vaccinerade. Det är de ovaccinerade som för smittan vidare, säger han.

Här saknas innehåll

Han säger att personalen är fantastisk.

– Men de ber mig att uppmana allmänheten att stanna hemma vid förkylning, tvätta händerna, hålla distansen och att vaccinera sig. Allmänheten måste hjälpa oss med det här.

CSK och sjukhuset i Hässleholm har nu gått upp i särskild krisledning igen, för att snabbare kunna fatta beslut.

– Förhoppningsvis behöver denna krisorganisation inte vara så länge.

Hur känns det nu att covidfallen ökar igen?

– Det är otroligt tråkigt. Allt det här som vi alla har glatt oss åt, att gå mer tillbaka till det normala, det har visat sig att det inte fungerar. Då är det en sorg i det.

– Men jag är övertygad om att vi i sjukvården kommer att klara av det på ett bra sätt även den här gången. Vi kör järnet, bara vi får allmänhetens hjälp.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons