1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Färre arbetslösa – men högre siffror i Skåne

Arbetslösheten låg på 10,8 procent i Skåne i februari, något högre än genomsnittet i riket som var 8,7 procent. Men det finns gott om jobb inom vissa yrken, bland annat inom vården och som bilmekaniker.
Kristianstad • Publicerad 6 april 2021
Ungdomar har svårast att få jobb.
Ungdomar har svårast att få jobb.Foto: TT

I förra veckan uppnåddes det lägsta antalet arbetslösa i landet sedan juni förra året i Sverige enligt Arbetsförmedlingen. Det innebar att färre än 450 000 var inskrivna på myndigheten.

Men det är fler arbetslösa i Skåne än i övriga landet. Det beror på många olika faktorer, säger Betina Johansson Mohager, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen.

– I nordöstra Skåne är utbildningsnivån lite lägre och människor vill inte gärna flytta. En högre utbildning gör det lättare att få jobb generellt.

Det är lättare att få jobb inom vården, som till exempel undersköterskor och vårdbiträden.
Det är lättare att få jobb inom vården, som till exempel undersköterskor och vårdbiträden.Foto: Janerik Henriksson/TT

Vilka har svårast att få jobb?

– Framför allt ungdomar mellan 18 till 24 år. Ingångsjobben är ofta är inom service, som till exempel hotell- och turismbranschen.

Inom vilka yrken är det högst arbetslöshet?

– Inom service och handel. Men det beror inte bara på pandemin. Det beror också på att vi ändrat våra vanor hur vi handlar. Det kunde vi se redan innan krisen bröt ut.

Snickare har lätt att få jobb.
Snickare har lätt att få jobb.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Inom vilka yrken kan du få jobb?

– Använd gärna tiden till utbildning och att förkovra sig. Det kommer alltid vara till nytta. Även yrkesutbildningar leder till arbete, till exempel serviceyrken inom installation och underhåll. Det råder brist på bland annat bilmekaniker, anläggningsförare, maskinställare och snickare.

– Och naturligtvis yrken inom vården, så som undersköterskor och vårdbiträden.

Emilia StålhammarSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.