Annons
  1. Svenska
  2. العربية
  3. English

Eva Thors Rudvall har gett ut 25 böcker: ”Språket är nyckeln till alla dörrar”

Med sina 25 verk som har publicerats inom åtta år, har Eva framgångsrikt förvandlat sin passion för språk och litteratur till ett verktyg för att skapa en inkluderande läsupplevelse.
– Språket är nyckeln till alla dörrar. Välkommen till en värld full av ord, meningar och språk, säger hon.
Broby • Publicerad 21 september 2023
Eva Thors Rudvall
Eva Thors RudvallFoto: Sofyan Aswad

– En eller ett, det är inte helt lätt, eller hur? förklarar Eva medan hon elegant flyttar sig mellan meningarna, som om varje ord vore en tangent på ett piano.

Bakom hennes milda humor och godhjärtade karaktär finns en dedikerad pedagog som har hängivit sig åt att hjälpa andra att bemästra det svenska språket.

Annons

Som sfi-lärare på Komvux i Eslöv använder Eva sin kompetens för att erbjuda en lärande miljö som är både engagerande och stödjande. Hennes karriär som pedagog är starkt influerad av hennes engagemang som författare, och vice versa.

Språket är nyckeln till att komma vidare, säger Eva Thors Rudvall
Språket är nyckeln till att komma vidare, säger Eva Thors RudvallFoto: Sofyan Aswad

– Ja, sfi-lärare i över 30 år. Det är utmanande och givande arbete. Att få undervisa invandrare i svenska språket har alltid gett mig motivation, säger hon.

– Resan att lära sig svenska är inte lätt. Jag är lärare för människor som inte har haft turen att studera på avancerad nivå i hemlandet, och det finns några av dem som aldrig har suttit bakom en skolbänk.

Evas böcker är inte bara pedagogiska verktyg, utan även speglar av det svenska samhället och kultur. Hon skriver med en enkelhet och klarhet som gör det lätt för nya svenskar att fördjupa sig i texterna. För Eva är språket den magiska nyckeln till integration. Hur kan man tala om integration utan att behärska språket? Språket är nyckeln till att komma vidare, förklarar hon.

– Det är nyckeln som öppnar alla dörrar. Genom att lära sig språket kan människor förstå varandra, kommunicera och delta fullt ut i samhället. Det är avgörande för deras självständighet och framtid här i Sverige.

Cirka 16 000 personer lånar hennes böcker varje år.
Cirka 16 000 personer lånar hennes böcker varje år.Foto: Sofyan Aswad

Rudvall har också en förmåga att införliva humor i sina berättelser, vilket ger en ytterligare dimension till hennes texter. Hennes lätta skratt och glada natur avspeglas i hennes böcker, vilket gör dem till en glädje att läsa. Men bakom humorn finns också en djupare mening. Genom sina böcker vill Eva inte bara underhålla, utan också skapa förståelse och empati för olika livssituationer och erfarenheter.

Vad fick dig att skriva om ämnet i din senaste bok 'Själaringning'?” frågas hon.

– Boken handlar om sorg och mina egna djupa känslor efter att ha förlorat min mamma. Vi har alla upplevt eller kommer tyvärr att uppleva sorg i livet. Genom denna bok ville jag visa att sorg är något vi måste prata om och leva igenom för att kunna gå vidare.

– Varje människa har en historia, och även när de möter slutet av sina liv förtjänar de att bli sedda som mer än bara en kropp i behov av vård.

Evas böcker når tusentals läsare varje år. Cirka 16 000 personer lånar hennes böcker varje år. Det är givande att jag har kunnat nå så många människor, säger hon.

Eva Thors Rudvall, har nyligen mottagit Östa Göinge kulturpriset 2022.
Eva Thors Rudvall, har nyligen mottagit Östa Göinge kulturpriset 2022.Foto: Sofyan Aswad
Annons

Men hur balanserar man livet som både lärare och författare?

– Jag jobbar 50 procent som lärare och 50 procent som författare, om man så vill. Tanken på att skriva började när jag upptäckte att vi behöver fler böcker som stödjer och hjälper dem som vill lära sig svenska på ett enkelt och tillgängligt sätt.

Eva summerar sin filosofi med enkelhet och ödmjukhet. Ingen kan allt, men alla kan något, säger hon med ett leende.

Och hennes insatser har inte gått obemärkt förbi. Hon har nyligen mottagit Östa Göinge kulturpriset 2022 för sitt arbete inom läromedel och skönlitteratur.

Finns det några spännande böcker på gång?

– Just nu arbetar jag på en roman som kommer att ta upp ämnen som integration, liv och död. Jag vill fortsätta att utforska de komplexa teman som rör våra liv och skapa berättelser som utmanar fördomar och inspirerar till samhörighet.

Hennes böcker och hennes arbete som lärare är en perfekt harmoni av hennes två passioner – skrivande och undervisning.
Hennes böcker och hennes arbete som lärare är en perfekt harmoni av hennes två passioner – skrivande och undervisning.Foto: Sofyan Aswad
Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons