Annons
  1. Svenska
  2. العربية
  3. English

Erikshjälpen satsar ännu mer på Challan: ”Inte ett projekt – tio år”

Erikshjälpen storsatsar i Kristianstad och öppnar sin sjätte Framtidsverkstad i Sverige – på Charlottesborg.
– Det är inte ett projekt, vi pratar 10-15 år, säger Anna Thorén.
Kristianstad • Publicerad 30 maj 2023
Erikshjälpen Framtidsverkstad på Charlottesborg
Erikshjälpen Framtidsverkstad på CharlottesborgFoto: Lasse Ottosson

Än så länge har Framtidsverkstaden ett kontor i ett litet gult hus mitt i Charlottesborg, men där hinner verksamhetsledarna Anna Thorén och Maria Ejsing samt arbetsmarknadssamordnare Marie Nilsson knappt sitta.

Marie Nilsson, Maria Ejsing och Anna Thorén hoppas få kontakt med så många som möjligt när de rör sig på Charlottesborg varje dag.
Marie Nilsson, Maria Ejsing och Anna Thorén hoppas få kontakt med så många som möjligt när de rör sig på Charlottesborg varje dag.Foto: Lasse Ottosson

Just nu far de runt till allt från kyrkans soppkök till ungdomsgården Slottet, och träffar så många som möjligt för att höra vad som behövs.

Annons

– Vi vill verkligen prata med de som bor här, det är tillsammans vi ska göra det här, säger Maria Ejsing.

Erikshjälpen Framtidsverkstad vill bidra till att både unga och området de bor i utvecklas.
Erikshjälpen Framtidsverkstad vill bidra till att både unga och området de bor i utvecklas.Foto: Lasse Ottosson

På andra orter i landet ordnar Erikshjälpen Framtidsverkstad exempelvis läxhjälp, musik, fotboll och samtalsgrupper, men de vill komma fram till vad just Charlottesborgsborna vill ha.

– Det ska ge något till de som engagerar sig också. Det är de som lever här och kan sitt område. Vi är helt nya här, säger Anna Thorén.

Hon och Maria Ejsing har jobbat med socialt arbete för barn och ungdomar tidigare, Marie Nilsson med behandling.

Framför allt vill de prata med de som bor på området för att höra vad de tycker saknas. De har redan hört önskemål om öppen förskola och tjejgrupp.

Att Erikshjälpen har en väletablerad secondhandbutik på Långebro är en anledning till att Framtidsverkstaden öppnas just där.
Att Erikshjälpen har en väletablerad secondhandbutik på Långebro är en anledning till att Framtidsverkstaden öppnas just där.Foto: Mikael Persson

De har tät kontakt med andra som är aktiva på Charlottesborg, som polisen, skolan, bvc och kommunen.

– Vi vill inte vara en konkurrent utan ett komplement. Vi vill inte göra det som redan finns, säger Maria Ejsing.

Att Erikshjälpen, efter noggrann kartläggning, öppnar sin sjätte Framtidsverkstad just på Charlottesborg beror bland annat på att de har en väletablerad secondhandbutik på andra sidan Långebrogatan.

– Vi vill alltid starta på orter där vi har en butik nära ett område med socioekonomiska utmaningar. Vi tittar också på behoven som finns och vilket bemötande vi får från kommunen, säger Håkan Giselsson, enhetschef för Erikshjälpen Framtidsverkstad i Sverige.

Ingela RutbergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons