Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Eleverna ska lyftas från botten – start hösten 2022

Det är viktigt att lyckas i skolan. Och grunden är att kunna läsa. I Östra Göinge ska alla prata om vikten av att läsa; i skolan, föräldrar, mormor, farfar...
Flera projekt är på gång: betyg från årskurs fyra, två lärare i klasser och mellanmål på förmiddagen.
Östra Göinge • Publicerad 21 april 2022 • Uppdaterad 22 april 2022
Stafettpinnen får bli en symbol för att alla ska med på resan, med texten ”230 år 2030”. målet är att år 2030 ska elevernas meritvärde i årskurs nio vara 230 i snitt. Daniel Jönsson Lyckestam (M) är ordförande i skolberedningen i Östra Göinge.
Stafettpinnen får bli en symbol för att alla ska med på resan, med texten ”230 år 2030”. målet är att år 2030 ska elevernas meritvärde i årskurs nio vara 230 i snitt. Daniel Jönsson Lyckestam (M) är ordförande i skolberedningen i Östra Göinge.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Eleverna i Östra Göinge kommun har mycket låga betyg. Så har det varit i 20 år.

Under ett års tid har politikerna jobbat med frågan. En skolberedning med sju politiker har ansvaret. Och nu är en plan med åtgärder klar – och alla ska vara med.

Daniel Jönsson Lyckestam (M) och kommundirektör Merete Tillman berättar om alla åtgärder och projekt som ska lyfta elevernas betyg i skolan.
Daniel Jönsson Lyckestam (M) och kommundirektör Merete Tillman berättar om alla åtgärder och projekt som ska lyfta elevernas betyg i skolan.Foto: Inga-Lill Bengtsson
Annons

Merete Tillman, kommundirektör, har tagit över stafettpinnen från politikerna. Hon ska se till att det blir en samsyn i hela kommunen kring skolans viktiga arbete, från politiker och ända ut i klassrummen till elever och föräldrar.

”Vi pratar om höga förväntningar på alla”
Daniel Lyckestam Jönsson (M)

Målet är tydlig – det är viktigt att lyckas i skolan.

– Det handlar om attityder och en kultur som måste förändras, säger Tillman.

Politikerna har satt upp målet att eleverna ska nå 230 meritpoäng år 2030. idag är meritvärdet för elever som går ut nian 190. Snittet i Sverige är 230.

Elever i Östra Göinge som går ut nian har ett meritvärde på 190 i snitt. Snittet i Sverige är 230. Häften av alla elever kommer inte in på gymnasiet.
Elever i Östra Göinge som går ut nian har ett meritvärde på 190 i snitt. Snittet i Sverige är 230. Häften av alla elever kommer inte in på gymnasiet.Foto: Jessica Gow/TT
”Andra kommuner som Landskrona har lyckats förbättra sin skola. Kan andra så kan vi, säger Daniel Jönsson Lyckestam  (M), ordförande för skolberedningen Östra Göinge
”Andra kommuner som Landskrona har lyckats förbättra sin skola. Kan andra så kan vi, säger Daniel Jönsson Lyckestam (M), ordförande för skolberedningen Östra GöingeFoto: Inga-Lill Bengtsson
”Det handlar om att våga testa olika saker”
Daniel Lyckestam Jönsson (M)

Alla som bor i kommunen ska vara med.

– Vi pratar om höga förväntningar på alla. Andra kommuner har lyckats förbättra sin skola – kan andra så kan vi, säger Daniel Jönsson Lyckestam (M), ordförande i skolberedningen.

Han är nöjd med förslagen.

– Det handlar om att våga testa olika saker, och att inte vara rädd för att göra fel. Det kan ju inte bli mycket sämre, säger Daniel Jönsson Lyckestam om att kommunen ligger näst sämst i landet.

Till hösten blir det en kick-off, det vill säga ett skolgille. Då ska det firas att vägen mot 230 meritpoäng år 2030 börjar.

– Vi har varit ute på skolorna och pratat med personalen. Alla är taggade, säger Daniel Jönsson Lyckestam.

Förra året genomfördes skoldialogen på flera orter. 200 invånare har intervjuats om skolan.
Förra året genomfördes skoldialogen på flera orter. 200 invånare har intervjuats om skolan.Foto: Marie-Louise Lindell
Fakta

Bakgrund

En skolberedning med sju politiker har jobbat med frågan, om hur betygen i grundskolan ska lyftas i Östra Göinge. Under ett år har de informerat och intervjuat 200 invånare, 60 elever och 200 lärare.

Eleverna i grundskolan i Östra Göinge är näst sämst i landet och sämst i Skåne.

Elever som går ut nian har ett meritvärde på 190 i snitt. Snittet i Sverige är 230. Häften av alla elever kommer inte in på gymnasiet eller går inte klart gymnasiet. Medelvärdet har varit lika lågt i 20 år.

Endast 57 procent av eleverna klarar kunskapskraven i årskurs 6.

Annons

Det här ska göras:

1. Stor satsning på läsning.

– Läsning är grunden för allt arbete i skolan. Om en barn har problem med att läsa måste det kollas upp tidigt, säger Lyckestam.

– Det finns barn som kommer till skolan som inte kan färgerna eller räkna till fem. Så kan vi inte ha det, säger Merete Tillman.

2. Böcker ska köpas in

Kommunen ska köpa in böcker. Föräldrar, far- och morföräldrar, kulturen och biblioteken ska hjälpa till. Det ska bli läslov.

Vykort med inbjudan till skoldialog skickades ut till alla hushåll förra året. Daniel Lyckestam Jönsson (M) var ute på flera orter för att prata om skolan.
Vykort med inbjudan till skoldialog skickades ut till alla hushåll förra året. Daniel Lyckestam Jönsson (M) var ute på flera orter för att prata om skolan.Foto: Marie-Louise Lindell

3. Ordning och studiero

Åtgärder för ordning, vilka regler som gäller, och att eleverna ska få studiero.

4. Projekt i skolor

Mölleskolan i Sibbhult ska testa betyg från årskurs fyra.

Annons

Kviingeskolan i Hanaskog ska prova ett system med två lärare.

Glimåkraskolan ska satsa på miljön i klassrummet, vad gäller ljud och ljus.

5. Mellanmål

Alla elever i grundskolan i Östra Göinge ska få ett mellanmål på förmiddagen. Idag kommer många elever till skolan utan att ha ätit.

Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons