Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

De sorterar unik skatt av svenska träleksaker

Bakom en tung dörr i Briohuset döljer sig en unik skatt. Här finns samlingar av leksaker, de äldsta från 1800-talet. I ett rum bor clowner och tåg i trä, i ett annat trängs barnvagnar och dockvagnar i mängder. För att inte tala om alla barbiedockor och märklintåg.
Här jobbar Rami Iskif och Saffana Krayem som arkivassistenter.
Osby • Publicerad 8 oktober 2021 • Uppdaterad 10 november 2021
Stiftelsen Lekoseum har en unik skattkammare fylld med svenska träleksaker från början av 1900-talet och framåt. Allt ska ordnas och dokumenteras. Safanna Krayem och Rami Iskif jobbar som arkivassistenter.
Stiftelsen Lekoseum har en unik skattkammare fylld med svenska träleksaker från början av 1900-talet och framåt. Allt ska ordnas och dokumenteras. Safanna Krayem och Rami Iskif jobbar som arkivassistenter.Foto: Mikael Persson

Det är lätt att gå fel i alla gångar och rum. På väggarna i arkivet hänger skyltar och affischer, här finns montrar med leksaker, bokhyllor med kataloger över alla produkter genom åren.

”Detta är den nog den största och mest kompletta samlingen av träleksaker i världen”
Ann Häljesgård, museichef

Längst in ett rum med hyllor i långa rader, fyllda med träleksaker från början av 1900-talet fram till idag.

Annons

– Detta är den nog den största och mest kompletta samlingen av träleksaker i världen, det är få som har produktion som går så långt tillbaka i tiden, säger Ann Häljesgård, museichef.

– Det är mycket, mycket spännande.

”Jag såg direkt att arkivet är en gömd skatt. Vi har kanske tio år på oss innan allt försvinner”
Ann Häljesgård, museichef

Hon började som museichef för två år sedan.

– Jag såg direkt att arkivet är en gömd skatt. Vi har kanske tio år på oss innan allt försvinner, innan de som kan berätta, de som jobbade här, inte finns längre.

Rami Iskif tar fram en bricka med hönor i trä. När han rör den i en cirkelrörelse pickar hönorna med sina näbbar i brickan.

– Den är från 1914, berättar han.

Träleksaker från 1900-2010 har kommit i ordning.
Träleksaker från 1900-2010 har kommit i ordning.Foto: Mikael Persson
De äldsta leksakerna är från början av 1900-talet. Rami Ekif visar en höna från 1914.
De äldsta leksakerna är från början av 1900-talet. Rami Ekif visar en höna från 1914.Foto: Mikael Persson
”Jag är jätteglad att jag är en del av att svenska historia och svenskt arv, av att göra något för det här landet”, säger Saffana Krayem, som har byggtåget som favoritleksak.
”Jag är jätteglad att jag är en del av att svenska historia och svenskt arv, av att göra något för det här landet”, säger Saffana Krayem, som har byggtåget som favoritleksak.Foto: Mikael Persson
Först plockleksaken, det vill säga barn kunde plocka isär och sätta ihop den, en mexikanare. Den kom 1952, några år före clownen som sedan blev så känd.
Först plockleksaken, det vill säga barn kunde plocka isär och sätta ihop den, en mexikanare. Den kom 1952, några år före clownen som sedan blev så känd.Foto: Mikael Persson
Musse Pigg och Kalle Anka, från 1950-talet.
Musse Pigg och Kalle Anka, från 1950-talet.Foto: Mikael Persson
Den första Barbiedockan i original. Ett helt rum är fyllt med Barbie och hennes vänner, reklamskyltar och detaljer. Museichef Ann Häljesgård visar.
Den första Barbiedockan i original. Ett helt rum är fyllt med Barbie och hennes vänner, reklamskyltar och detaljer. Museichef Ann Häljesgård visar.Foto: Mikael Persson

Han visar den mexikanska clownen, den första plockleksaken från 1952, och Musse Pigg.

Har du lekt med Brios leksaker?

– Ja, och jag hade en Brio barnvagn i blå jeanstyg, säger han.

Så småningom kan arkivet har öppet ett par gånger om året. ”Det viktiga med arkivarbetet är att bevara kulturarvet”, säger museichef Ann Häljesgård.
Så småningom kan arkivet har öppet ett par gånger om året. ”Det viktiga med arkivarbetet är att bevara kulturarvet”, säger museichef Ann Häljesgård.Foto: Mikael Persson
Kalle Anka är en av Rami Iskifs favoritleksaker.
Kalle Anka är en av Rami Iskifs favoritleksaker.Foto: Mikael Persson
Annons

I maj anställdes Rami Iskif och Safanna Krayem, båda från Syrien, på extratjänster som arkivassistenter. Rami Iskif hade då varit arbetslös i 1,5 år. Han har studerat en master i biomedicinsk vetenskap. På grund av corona fick han ingen praktik, men sökte jobbet som arkivassistent.

– Här är väldigt bra, säger han.

– Efter sex år kom jag äntligen in på arbetsmarknaden. Jag vill inte sitta hemma och få socialbidrag.

Saffana läste engelska i två år i Syrien. Ska hon läsa engelska i Sverige måste hon börja om.

– Då satsar jag hellre på en IT-utbildning som driftstekniker på två år på Högskolan Kristianstad. Men det får blir lite längre fram, jag har fyra barn, säger hon.

De två samarbetar med Brioveteranerna – personer som jobbat på Brio – och Regionmuseet.

– De är fantastiska på att sortera och ordna, det är ett väldigt kvalificerat arbete, säger Ann Häljesgård.

– När vi kom hit var det kaos, säger Rami Iskif.

Arbetet med arkivet kommer att ta flera år. ”Vi blir nog klara med träleksakerna i år, men sen har vi så många andra samlingar”, säger Ann Häljesgård, museichef, här med Rami Iskif.
Arbetet med arkivet kommer att ta flera år. ”Vi blir nog klara med träleksakerna i år, men sen har vi så många andra samlingar”, säger Ann Häljesgård, museichef, här med Rami Iskif.Foto: Mikael Persson

– Man måste fokusera, titta på detaljer, på kartonger, i kataloger och jämföra. Finns den här leksaken i andra modeller, andra år? säger han.

När blir ni färdiga?

Annons

–Träleksaker kan vi kanske hinna med i år. Sen har vi alla de andra samlingarna av Barbie, Märklintåg, företagsarkivet. Jag tror om fem, sex år.

– De flesta museer blir aldrig färdiga, säger Ann Häljesgård.

Fakta

Stiftelsen Lekoseum

Bildades 2014 , tog över Brio AB:s museum (från 1984). Före pandemin hade Lekoseum cirka 50.000 besökare per år.

I stiftelsen ingår Brio AB, Osby kommun, Brio-veteranernas fond samt familjen Ivarsson.

I samlingarna finns leksaker från Brios tid som grossist och återförsäljare av Alga, Barbie, Märklin tåg och Steiff gosedjur.

En av stiftelsens uppgifter är att värna Osbys kulturhistoriska arv som har sin grund i den svenska leksakstillverkningen. Brio har haft produktion av träleksaker i Osby och Killeberg.

Brio grundades 1884 av Ivar Bengtsson. 1908 tog tre söner över. På 1930-talet föddes varumärket Brio – från initialerna Bröderna Ivarsson i Osby.

2004 flyttades huvudkontoret från Osby till Malmö. Sedan 2015 äger det tyska familjeföretaget Ravensburger Brio AB.

Mer information finns på lekoseum.se

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons