1. Svenska
  2. English
  3. العربية

De hjälper dig boka tid för vaccination mot covid-19

För svårt, inget bank-id eller svårt att förstå. Att personer avstår att boka tid för vaccinering mot covid-19 kan bero på flera skäl. Därför pågår en informationskampanj i Skåne. Den 6 september kan du få hjälp i Kristianstad.
Hässleholm/Kristianstad • Publicerad 18 augusti 2021
Marghalara Hamid och Hala Alkhatib hjälper till att boka tid för vaccination. Nizama Hamzi tyckte det var svårt att klicka sig vidare i alla steg på internet. ”Bra jag fick en tid nu”, säger hon.
Marghalara Hamid och Hala Alkhatib hjälper till att boka tid för vaccination. Nizama Hamzi tyckte det var svårt att klicka sig vidare i alla steg på internet. ”Bra jag fick en tid nu”, säger hon.Foto: Inga-Lill Bengtsson

– Jag har haft svårt hitta hur jag ska boka, jag kommer så långt som till olika kommuner, men hur går jag vidare? frågar Nizama Hamzi, som bor i Östra Göinge.

Marghalara Hamid hjälper till och bokar en tid.

– Du har fått en tid i Broby, i sim- och sporthallen, säger hon.

Marghalara Hamid och Hala Alkhatib står utanför Willys på Ljungdala. De två kan olika språk, bland annat arabiska, dari och pashto, och de kan hjälpa dem som har svårt med svenska.

Sofia Omar hjälper till att tolka för personer som pratar somaliska. ”En del som inte har kunskaper eller är utbildade, de kan säga ”ojoj jag blir sjuk om jag får vaccin, jag får ett chip i kroppen, jag kommer att bli steril”. Men de som har bott här länge, de vill gärna vaccinera sig, och vi hjälper gärna till, säger hon.
Sofia Omar hjälper till att tolka för personer som pratar somaliska. ”En del som inte har kunskaper eller är utbildade, de kan säga ”ojoj jag blir sjuk om jag får vaccin, jag får ett chip i kroppen, jag kommer att bli steril”. Men de som har bott här länge, de vill gärna vaccinera sig, och vi hjälper gärna till, säger hon.Foto: Inga-Lill Bengtsson

En man som pratar arabiska stannar till.

– Jag ska inte vaccinera mig. I början trodde alla att det var jättesvår sjukdom, barnen fick stanna hemma. Men de jag känner som har fått corona har inte blivit så sjuka, säger han och rycker på axlarna.

– Det är ju ett fritt val att vaccinera sig, säger Hala Alkhatib som ändå försöker berätta om fördelarna med vaccination.

– Ja, jag ska nog vaccinera mig, säger mannen innan han går iväg.

”Det finns personer som inte vet hur man bokar tid för vaccinering, många är rädda, oroliga eller har inte bestämt om de ska vaccinera sig”
Ellinor Nilsson, Länsstyrelsen Skåne

Ellinor Nilsson är handläggare på tillfälliga covid-19-enheten på Länsstyrelsen Skåne.

– De flesta är vaccinerade. Men det finns personer som inte vet hur man bokar tid för vaccinering, många är rädda, oroliga eller har inte bestämt om de ska vaccinera sig, säger hon.

Sofia Omar och Ellinor Nilsson informerar och hjälper till med bokning av vaccinering mot covid-19. Även de som inte har bank-id eller personnummer kan få hjälp.
Sofia Omar och Ellinor Nilsson informerar och hjälper till med bokning av vaccinering mot covid-19. Även de som inte har bank-id eller personnummer kan få hjälp.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Därför åker en grupp hälsokommunikatörer runt till olika platser i Skåne för att informera på olika språk. Projektet började den 8 juli och pågår i tre månader.

Den 6 september kommer gruppen till Österäng klockan 13-16. Då finns det möjlighet att få svar på frågor om vaccination och hjälp med att boka en tid.

Fakta

Vaccination covid-19

Du bokar din vaccination på hemsidan 1177.se.

Det finns mottagningar som har drop in, bland annat Svea vaccin i Kristianstad. Ta med legitimation.

Alla över 16 år kan vaccinera sig.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.