Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

De guidar nyanlända in i samhället

Vägen in i Sverige är inte enkel. I en ny satsning på volontärer guidar Kristianstadsbor nyanlända in i det svenska samhället. Fler volontärer behövs.
Kristianstad • Publicerad 22 mars 2021
Satsningen på volontärer har gett goda resultat, men fler engagerade behövs. Volontärsamordnare Linda Edvardsson med Eva Eriksson, Nora Al Othman och Margot Gerdt.
Satsningen på volontärer har gett goda resultat, men fler engagerade behövs. Volontärsamordnare Linda Edvardsson med Eva Eriksson, Nora Al Othman och Margot Gerdt.Foto: Lasse Ottosson

Satsningen på volontärer startade 2019, för att hjälpa kvotflyktingar in i samhället. Tanken är enkel. Ett möte mellan en flykting och en medmänniska som kan det svenska samhället, vilket ska leda till integration. I bästa fall vänskap.

”Vi såg behovet hos fler nyanlända”
Linda Edvardsson, volontärsamordnare

– Vi såg behovet hos fler nyanlända. Och nu kan vi satsa på fler, säger Linda Edvardsson, volontärsamordnare i kommunen.

Nora Al Othman, nyanländ från Syrien: ”Det har betytt jättemycket för mig.”
Nora Al Othman, nyanländ från Syrien: ”Det har betytt jättemycket för mig.”Foto: Lasse Ottosson
”Möten med andra människor och kulturer är roligt för båda parter”
Linda Edvardsson, volontärsamordnare
Annons

Satsningen har två delar, dels att bygga ett samarbete mellan kommunen och volontärer bland föreningar, dels att matcha nyanlända med volontärer.

– Vi ser stora vinster. Möten med andra människor och kulturer är roligt för båda parter, vi ser hur de nyanlända får stöttning i allt från språket till hur samhället fungerar.

Sedan i september har nyanlända matchats med volontärer. ”Alla kan bidra med sin livskunskap”, säger Linda Edvardsson, volontärsamordnare.
Sedan i september har nyanlända matchats med volontärer. ”Alla kan bidra med sin livskunskap”, säger Linda Edvardsson, volontärsamordnare.Foto: Lasse Ottosson
”Det har betytt jättemycket för mig”
Nora Al Othman, från Syrien

Nora Al Othman från Syrien skiner hela hon. Hon är en av de nyanlända som fått en kontakt med en volontär, Eva Eriksson. De har mest pratat i telefon på grund av pandemin. Under vår intervju är det första gången de träffas på riktigt.

– Det har betytt jättemycket för mig, säger Nora som klarat sfi, är köksbiträde och nu går en utbildning till kock.

Vem ska jag ringa? Vart ska jag vända mig? Mycket i det svenska samhället är svårt att få grepp om. En del möten med volontärer har varit digitala på grund av pandemin, andra har skett under en promenad.
Vem ska jag ringa? Vart ska jag vända mig? Mycket i det svenska samhället är svårt att få grepp om. En del möten med volontärer har varit digitala på grund av pandemin, andra har skett under en promenad.Foto: Lasse Ottosson

Hon letar efter en praktikplats inom kök. I framtiden hoppas hon kunna arbeta som kock. Hon har kontaktat Eva när hon behövt fråga om det svenska samhället. Hon varit här i fem år och ser Sverige som sitt nya hem. Men det tar tid att lära sig hur samhället fungera egentligen. Vem ska jag ringa? Vad betyder den här informationen?

– Eva ger mig stöd att våga ringa själv, säger Nora.

”Vi ser stora vinster. Möten med andra människor och kulturer är roligt för båda parter”, säger Linda Edvardsson, till vänster, med volontär Margot Gerdt intill.
”Vi ser stora vinster. Möten med andra människor och kulturer är roligt för båda parter”, säger Linda Edvardsson, till vänster, med volontär Margot Gerdt intill.Foto: Lasse Ottosson
”Många nyanlända får sällan en chans att prata svenska”
Eva Eriksson, volontär

Eva ler, det är precis hennes tanke. Hjälp till självhjälp. Eva har jobbat inom skolan, som ansvarig för undervisningen i modersmål. Hon ville inte släppa taget om sina kunskaper när hon gick i pension. Därför lockade det att bli volontär.

– Många nyanlända får sällan en chans att prata svenska, och jag hjälper gärna till.

Volontär Tilda Palm: ”Jag tycker fler unga borde gå med, du får helt nya perspektiv.”
Volontär Tilda Palm: ”Jag tycker fler unga borde gå med, du får helt nya perspektiv.”Foto: Åsa Carlsson

Tilda Palm är bara 20, men en av dem som hoppat på att bli volontär. Efter studenten var tanken att åka till Afrika för att arbeta som volontär. Men så kom pandemin.

– Då kände jag att jag kunde ju göra något här hemma. Det är lätt att glömma, att jag kan behövas här. Jag tog kontakt med kommunens volontärsamordnare och matchades med en 17-årig tjej.

”Jag tycker fler unga borde gå med, du får helt nya perspektiv”
Tilda Palm, volontär
Annons

De har träffats för en promenad och fikat ihop. Pratat om skola, liv och framtid. Tilda tycker det är ett bra sätt att lära sig om världen. Att förstå att det vi tar för givet i Sverige inte gäller för många.

– Hon har förlorat hela sin familj, bara det tycker jag är tänkvärt och har gjort mig mer medveten. Jag tycker fler unga borde gå med, du får helt nya perspektiv, lär dig om livet och gör en insats. Jag är jätteglad att jag gjorde det.

”Eva ger mig stöd att våga ringa själv”, säger Nora Al Othman, från Syrien. ”Jag hjälper gärna till”, säger Eva Eriksson, volontär.
”Eva ger mig stöd att våga ringa själv”, säger Nora Al Othman, från Syrien. ”Jag hjälper gärna till”, säger Eva Eriksson, volontär.Foto: Lasse Ottosson
Fakta

Volontär

Intresserad?: Anmäl ditt intresse för att bli volontär (eller om du är nyanländ och vill få kontakt med en volontär) till Linda Edvardsson, 0738-53266 eller linda.edvardsson@kristianstad.se

Ansvarig: Kristianstads kommun som samarbetar med FN-föreningen, Röda Korset, RF SISU-Skåne, Rädda barnen, Högskolan Kristianstad, Söderportgymnasiet, Familjecentrum med flera. Det finns plats för fler, kontakta kommunens föreningslots eller Linda Edvardsson.

Även Margot Gerdt har bara gott att säga.

– Det berikar på alla sätt. Jag har varit aktiv på Urbana Hembygdsgården sedan hösten 2015. Där träffade jag en kvinna som visade sig vara som min syster. Från Syrien, vi visste bara inte om varandra!

Volontär Margot Gerdt: ”Det handlar mycket om att vara en medmänniska.”
Volontär Margot Gerdt: ”Det handlar mycket om att vara en medmänniska.”Foto: Lasse Ottosson

I dag är de båda kvinnorna bästa vänner och lär av varandra. När Margot fick frågan om att få en ny kontakt tackade hon ja. Hon har både tid och lust. Kunskap om Sverige, det har alla som bor här och kan hjälpa till med integrationen, tycker hon.

– Det handlar mycket om att vara en medmänniska. Jag tog med den kvinna jag har kontakt med till olika ställen, för att hon skulle få många sociala kontakter.

Även några ensamkommande killar, som kom till Sverige 2015, har anmält sig som volontärer. De kan svenska och förstår vad en nyanländ behöver hjälp med. De vill ge tillbaka något av vad de fått, att vara som en länk mellan det gamla och det nya hemlandet.

– Det är ju jättehäftigt, tycker Eva Eriksson.

Åsa CarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons