1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Covid-19: 584 nya fall i Skåne – regeringen skärper regler

Antalet fall av covid-19 fortsätter öka i Skåne. På tisdagen kom ännu en hög siffra. Och regeringen skärpte reglerna redan på måndagen: max åtta personer på en offentlig tillställning. Den som bryter mot regeln riskerar fängelse.
Kristianstad/Stockholm • Publicerad 18 november 2020
Över 18 000 personer har smittats av covid-19 i Skåne. Under tisdagen låg 164 personer på sjukhus, varav 16 får intensivvård.
Över 18 000 personer har smittats av covid-19 i Skåne. Under tisdagen låg 164 personer på sjukhus, varav 16 får intensivvård.Foto: Johan Nilsson /TT

De nya reglerna gäller offentliga sammankomster (från den 24 november). Men statsministern hoppas att regeln ska bli norm för alla sammanhang.

”Gå inte till gym, gå inte till bibliotek, ha inte fester”
Stefan Löfven, statsminister

– Gå inte till gym, gå inte till bibliotek, ha inte fester, säger statsminister Stefan Löfven.

Fakta

Max åtta personer på offentliga tillställningar

Vad innebär förbudet?

Du får inte samla fler än åtta personer tillställningar som du behöver söka tillstånd för hos polisen – som riktar sig till allmänheten.

Till exempel teater, demonstrationer, föreläsningar, konserter, idrottsevenemang.

Vad ingår inte i förbudet?

Privata fester, evenemang på företag, gym, simhallar, bibliotek, restauranger, skolor, buss, tåg, torg, köpcenter med mera.

Vad händer om du bryter mot förbudet?

Polisen har möjlighet att ställa in eller upplösa sammankomster som strider mot förbudet. Och den som har ansvaret kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Källa: TT

– Det är dina och mina val varenda dag, varenda timme, varenda ögonblick, som nu kommer avgöra hur vi klarar det här, säger han.

I Skåne ligger antalet nya fall av covid-19 kvar på en hög nivå. På tisdagen hade det kommit in 584 fall det senaste dygnet. Det totala antalet smittade i Skåne är nu över 18 000.

Antalet inlagda patienter med covid-19 ligger kvar på samma nivå: 164 jämfört med måndagens 163. Av dessa vårdas 16 på intensivvårdsavdelning.

Fakta

Så många är inlagda på sjukhus i Skåne

Antalet som får vård för covid-19 på sjukhusen (antalet som får intensivvård inom parentes):

Kristianstad: 34 personer (2)

Helsingborg: 29 personer (0)

Malmö: 70 personer (5)

Lund: 29 personer (9)

Trelleborg: 1 personer (0)

Ystad: 1 personer (0)

Totalt i Skåne: 164 personer (16)

Källa: Region Skåne

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.