1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Coronakrisen: Elever behöver extra stöd för att klara skolan

Skolorna har varit helt eller delvis stängda, vilket har tvingat eleverna att stanna hemma och studera på distans. De riskerar att snabbt komma efter i skolan. "Vi måste hitta en lösning, våra ungdomar bör få ytterligare stöd", säger Jamal Abdulle.
Kristianstad • Publicerad 10 september 2020
Ingvar Kroon, 79 år, pensionerad lärare från Österängsgymnasiet, är tillbaka i klassrummet igen. ”Det känns bra”, säger han.
Ingvar Kroon, 79 år, pensionerad lärare från Österängsgymnasiet, är tillbaka i klassrummet igen. ”Det känns bra”, säger han.Foto: jens christian

Pandemin påverkar hela samhället, inte minst skolan. En majoritet av eleverna på gymnasiet har studerat på distans. Det gör det svårt för dem att förstå uppgifter och studiematerial, tycker Jamal Abdulle i föreningen Skånes Horn av Afrika.

”För elever som har svårt med språket blev det jobbigare att studera på distans”
Jamal Abdulle, Skåne Horn av Afrika
Salman Mohamed börjar i höst första året på vård och omsorg programmet. Ingvar Kroon har hjälpt honom med matten under sommarlovet.
Salman Mohamed börjar i höst första året på vård och omsorg programmet. Ingvar Kroon har hjälpt honom med matten under sommarlovet.Foto: jens christian
”Jag har stor nytta av Ingvars stöd. Jag tycker att jag har blivit bättre i matte och fysik”, säger Salman Mohamed.
”Jag har stor nytta av Ingvars stöd. Jag tycker att jag har blivit bättre i matte och fysik”, säger Salman Mohamed.Foto: jens christian

– Vi har redan börjat se konsekvenserna av coronakrisen för eleverna, och vi måste därför agera snabbt och uthålligt, säger han.

Föreningen har därför startat ett projekt som ska stödja elever. De erbjuds lektioner i ämnen där de har svårigheter, bland annat i matematik och fysik.

– Det gick bra innan coronakrisen dök upp. För elever som har svårt med språket blev det jobbigare att studera på distans, säger Jamal Abdulle.

Mohamud Ali är far till en av eleverna som får stöd.

”Efter många år som pensionär är det här mitt första egna klassrum”
Ingvar Kroon, 79 år
"Jag vill stödja alla elever som behöver extra förklaringar", säger Ingvar Kroon.
"Jag vill stödja alla elever som behöver extra förklaringar", säger Ingvar Kroon.Foto: jens christian
Ugbad Abdulle går tredje året på naturvetenskapsprogrammet.
Ugbad Abdulle går tredje året på naturvetenskapsprogrammet.Foto: jens christian
Tillbaka som lärare, efter många år som pensionär. Ingvar Kroon trivs med det.
Tillbaka som lärare, efter många år som pensionär. Ingvar Kroon trivs med det.Foto: jens christian

– Vårt mål i föreningen är att försöka ge eleverna mer stöd. Och att fortsätta hjälpa dem vid behov.

Det var svårt att hitta en lärare i matte och fysik. Nu ska Ingvar Kroon, 79 år och pensionerad lärare från Österänggymnasiet, hjälpa till.

– Efter många år som pensionär är det här mitt första egna klassrum. Nu ska jag fokusera på hur jag vill ha det, säger han, som bor på Gamlegården. Han har nära till föreningens lokal, i en källare på Ingelstadsgatan.

Ingvar Kroon är precis klar med korrekturläsningen av en lärobok i matematik.
Ingvar Kroon är precis klar med korrekturläsningen av en lärobok i matematik.Foto: jens christian
"Vi ska gå igenom ämnen där eleverna stött på svårigheter, men även ta upp ämnen de ska studera nästa termin, säger Ingvar Kroon.
"Vi ska gå igenom ämnen där eleverna stött på svårigheter, men även ta upp ämnen de ska studera nästa termin, säger Ingvar Kroon.Foto: jens christian

Ingvar Kroon har skrivit matteböcker på gymnasienivå. Han är doktor i kärnfysik och är precis klar med korrekturläsningen av matematikboken 5000.

– Vi ska träffas två gånger i veckan i fyra veckor och diskutera ämnen där eleverna har stött på svårigheter under vårterminen.

– Vi ska även gå igenom ämnen som de kommer att studera under nästa termin och samarbeta om läxor.

Ingvar Kroon ,79 år, tackade ja direkt när han fick frågan om att vara lärare igen. Han är doktor i kärnfysik, har skrivit flera läroböcker i matematik och är precis klar med korrekturläsningen av matematikboken 5000.
Ingvar Kroon ,79 år, tackade ja direkt när han fick frågan om att vara lärare igen. Han är doktor i kärnfysik, har skrivit flera läroböcker i matematik och är precis klar med korrekturläsningen av matematikboken 5000.Foto: jens christian

Salman Mohamed börjar i ettan på vård- och omsorgsprogrammet.

– Jag känner att jag behöver mer stöd i matematik och fysik, säger han.

Ugbad Abdulle börjar i trean på naturvetenskapliga programmet på Österänggymnasiet. Hon säger att resultaten är tydliga. Nästan alla elever som fått extra läxhjälp av lärare får bättre studieresultat och självförtroende i skolan.

”Jag arbetade som lärare i många år. När jag blev tillfrågad tvekade jag inte”
Ingvar Kroon

– En av de största fördelarna med att få läxhjälp eller privatundervisning är att du kan plugga när du har tid, säger hon.

– Jag vill vara en av de bästa eleverna i skolan. De här lektionerna kommer att hjälpa mig väldigt mycket.

Varför vill du som pensionerad lärare hjälpa till?

– Jag arbetade som lärare i många år. När jag blev tillfrågad tvekade jag inte. Jag vill stödja alla elever som behöver extra förklaringar. säger Ingvar Kroon.

”Jag tycker lärarens stöd har hjälpt mig mycket. Han är en väldigt bra lärare, som förklarar på ett sätt som är lätt att förstå”, säger Ugbad Abdulle.
”Jag tycker lärarens stöd har hjälpt mig mycket. Han är en väldigt bra lärare, som förklarar på ett sätt som är lätt att förstå”, säger Ugbad Abdulle.Foto: jens christian
Ingvar Kroon har lovat att undervisa eleverna under fyra veckor, två gånger i veckan, under sommaren.
Ingvar Kroon har lovat att undervisa eleverna under fyra veckor, två gånger i veckan, under sommaren.Foto: jens christian

I slutet av sommaren frågar Kb Mosaik några elever hur det gått med undervisningen.

”Stödet från Ingvar var jättebra. Jag tycker att jag blivit bättre i matte och fysik”
Salman Mohamed
Suleban Abdulle med läraren Ingvar Kroon i Skånes Horn av Afrikas lokal på Gamlegården. ”Det är som att komma tillbaka till skolan”, säger Ingvar Kroon.
Suleban Abdulle med läraren Ingvar Kroon i Skånes Horn av Afrikas lokal på Gamlegården. ”Det är som att komma tillbaka till skolan”, säger Ingvar Kroon.Foto: jens christian

Salman Mohamed säger:

– Stödet från Ingvar var jättebra. Jag tycker att jag blivit bättre i matte och fysik. Just nu jag behöver inte mer hjälp, men kanske senare.

– Jag tycker att han är en väldigt bra lärare, som förklarar på ett sätt som är lätt att förstå, säger .

– Jag har förbättrats mycket. I nuläget tror jag att jag klarar mig utan stöd, säger hon.

Alla elever i årskurs 2 och 3 på gymnasiet ska fortsätta studera på distans varannan vecka.

Vad tycker du om att fortsätta studera på distans?

– Under tiden med corona är naturligtvis distansundervisning bättre. Men att träffa lärare och vänner i skolan är bäst för oss elever.

”Mitt första egna klassrum sedan jag blev pensionär”, säger Ingvar Kroon, som trivs med att vara tillbaka som lärare.
”Mitt första egna klassrum sedan jag blev pensionär”, säger Ingvar Kroon, som trivs med att vara tillbaka som lärare.Foto: jens christian
Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.