Annons
  1. Svenska
  2. العربية
  3. English

Biljettköp ombord slopas efter nyår

Efter nyår kommer det inte längre vara möjligt att köpa biljetter med betalkort ombord på Skånetrafikens regionbussar.
Kristianstad • Publicerad 21 september 2023
Carina Zachau (M), kollektivtrafiknämndens ordförande
Carina Zachau (M), kollektivtrafiknämndens ordförandeFoto: pressbild

Hittills har regionbussarna varit det enda kollektivtrafikslaget i Skåne där man kunnat köpa biljett ombord och betala med kort. Men efter nyår försvinner den möjligheten helt.

– Det kostar oss 24 miljoner kronor om året i drift, och det behövs 17 miljoner till nyinvestering i uppgraderingar. Men våra intäkter är bara 11 miljoner på den kanalen. Det är bara 0,4 procent av resenärerna som betalar med betalkort på regionbussarna, säger Carina Zachau.

Blipplösningar finns redan på stadsbussar – nu kan det komma på regionbussar nästa år.
Blipplösningar finns redan på stadsbussar – nu kan det komma på regionbussar nästa år.Foto: Marianne Pernbro
Annons

De allra flesta, 85 procent, köper via appen. Resten köper mestadels via hemsidan, biljettautomater, kundcenter och via ombuden.

Däremot kan en annan lösning komma nästa år.

– Vi enades om en kompromiss, att vi får samma lösning som liknar den inom lokaltrafiken, att man kan blippa för resan med sitt bankkort, säger Andreas Schönström (S), andre vice ordförande i nämnden.

– Det innebär att man blippar när man går på, och blippar när man går av, sedan dras rätt pris automatiskt. Det är ett mycket billigare system.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons