1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Biblioteken öppnar tidigare

Tidigare har biblioteken i Kristianstads kommun sagt att de ska hålla stängt tills den 24 januari. Nu kommer nytt besked vad gäller Stadsbiblioteket och Gamlegården.
Kristianstad • Publicerad 11 januari 2021
bibliotek, kristianstad
bibliotek, kristianstadFoto: Tommy Svensson

I december bestämdes det att landets bibliotek skulle stängas helt för att minska smittspridningen. Detta fick hård kritik, vilket också ledde till att Folkhälsomyndigheten ändrade sin rekommendation.

– Enligt lag ska biblioteken vara tillgängliga för alla, så efter att rekommendationen ändrades har flera bibliotek redan öppnat igen. Även vi i Kristianstad började diskutera om vi kunde öppna tidigare, säger bibliotekschefen i Kristianstad, Magdalena Jeppson.

Tisdagen den 12 januari öppnar Stadsbiblioteket och Gamlegårdens bibliotek, fast med begränsad service.

”Väktare finns på plats nästa vecka på båda ställen för att öka tryggheten och se till att man håller avstånd”
Bibliotekschefen i Kristianstad, Magdalena Jeppson
Magdalena Jeppson, bibliotekschef i Kristianstad.
Magdalena Jeppson, bibliotekschef i Kristianstad.Foto: Tommy Svensson

– Vi anser att behovet är störst på dessa två bibliotek inte speciellt vad gäller våra datorer och kopiatorer, säger Magdalena Jeppson.

På de två biblioteken som öppnas för man bara göra korta besök för att låna eller hämta böcker. Några platser att sitta eller studera kommer inte att finnas.

– Väktare finns på plats nästa vecka på båda ställen för att öka tryggheten och se till att man håller avstånd, säger Magdalena Jeppson.

Max antal besökare samtidigt är 50 personer. Men kommunens övriga bibliotek är fortsatt stängda för besökare.

Alla bibliotek håller stängt om helgerna.

Sune JohannessonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.