Annons
  1. Svenska
  2. العربية
  3. English

Allvarlig IVO-kritik mot LSS-boende

Personalen saknar kunskap om olika funktionsnedsättningar och vet inte hur man skriver avvikelserapport.
När de ville gå utbildningar uppmanades de att googla.
IVO har hittat flera brister i ett LSS-boende i Östra Göinge.
Östra Göinge • Publicerad 26 maj 2023 • Uppdaterad 28 maj 2023
IVO påpekar också att åtgärder alltid måste ske med samtycke från den enskilde, och att ingen annan än brukaren har rätt att ge det.
IVO påpekar också att åtgärder alltid måste ske med samtycke från den enskilde, och att ingen annan än brukaren har rätt att ge det.

”Verksamheten uppfyller inte kraven på god kvalitet” Det slår IVO, inspektionen för vård och omsorg, fast efter att ha besökt ett LSS-boende i slutet av 2022.

Det handlar om flera olika brister som alla pekar på ett gemensamt håll, att det saknas ett gemensamt arbetssätt och metoder i verksamheten.

Annons

Personalen på boendet som ska vara handplockad just för att ha rätt kompetens säger själva till IVO att de saknar kunskaper om de olika diagnoser som brukarna har, och att de skulle gärna vilja lära sig mer. Bland annat har de framfört önskemål om att gå en utbildning i lågaffektivt bemötande.

IVO kräver åtgärder av Östra Göinge kommun.
IVO kräver åtgärder av Östra Göinge kommun.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Enligt IVO saknas också kunskap i hur man gör riskbedömningar eller individuella bedömningar. Personal vet inte hur de ska dokumentera och skriva avvikelser eller göra lex Sarah-anmälningar. Även att skriva genomförandeplaner upplevs som svårt.

Det saknas också skriftliga handlingsplaner på hur man ska motverka våld mellan brukare.

Ledningen på boendet bekräftar att personalen bett om utbildning, men konstaterar att det inte betyder att man ”blir bra på att möta en viss individ enbart för att man har kunskap kring en persons diagnos, det är viktigare att se hela människan”.

IVO delar inte den inställningen, utan anser att personalen behöver ha kännedom om vad en viss funktionsnedsättning innebär för att kunna utforma ett gott stöd.

Ledningen uppger också att det är svårt att hitta kompetenshöjande utbildningar på lagom nivå och har därför uppmanat personalen att själva googla och se om den kan hitta utbildningar. Vad gäller lågaffektivt bemötande, så förväntar sig ledningen att personalen jobbar så, även om man inte gått någon utbildning.

Men IVO köper inte det, utan anser att det ska finnas en planering kring personalens kompetensutveckling och att det är ledningens ansvar att se till att detta finns och inte delegera till personalen att googla efter lämpliga utbildningar.

IVO ber nu kommunen att vidta åtgärder och redovisa dessa senast 5 juni annars riskerar Östra Göinge ett vite.
IVO ber nu kommunen att vidta åtgärder och redovisa dessa senast 5 juni annars riskerar Östra Göinge ett vite.Foto: Johan Nilsson/TT

Problemen som påtalats vid IVO-inspektionen är vad Kristianstadsbladet erfar inte nya. Redan den tidigare personalgruppen har påpekat att det saknades styrning och ledning på boendet, sju av åtta sade upp sig för snart ett år sedan.

Under IVO:s besök upptäcktes det också att man använder sig av otillåtna begränsningsåtgärder. Det handlar främst om att det saknas dokumentation, uppföljningar och uppgifter om man först försökt med andra åtgärder.

Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons