Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

40 procent som startar eget har utländsk bakgrund

Cirka 40 procent som startar företag i Kristianstads kommun har utländsk bakgrund. ”Det finns ett stort antal utrikesfödda som vill starta egna företag”, säger Helena Lindberg, rådgivare på Nyföretagarcentrum Kristianstad och Östra Göinge.
Kristianstad • Publicerad 17 december 2020
”Det finns ett stort antal utrikesfödda som vill starta företag”, säger Helena Lindberg, rådgivare på Nyföretagarcentrum Kristianstad och Östra Göinge.Foto: Sofyan Aswad

Nyföretagarcentrum har kontor på Krinova. Allt fler söker sig hit för att få råd om att starta eget. Enligt Nyföretagarcentrum har 62 nya företag startats i Kristianstads kommun under 2020.

”Det är en enorm utveckling i staden”
Helena Lindberg, rådgivare Nyföretagarcentrum
Mycket information finns på flera olika språk.Foto: Sofyan Aswad

Cirka 40 procent av företagarna har utländsk bakgrund. Och 20 procent är kvinnor.

Annons

– Det är en enorm utveckling i staden, det finns ett stort antal utrikesfödda som vill starta egna företag. De kommer till oss med sina idéer. Vi hanterar dem professionellt och diskret, säger Helena Lindberg.

”De flesta nyanlända har svårt att registrera och starta ett företag i Sverige”
Helena Lindberg

Nyföretagarcentrum ger gratis råd. Funderar du på att starta eget kan du boka ett möte och lägga fram dina idéer. Helena Lindberg hjälper då till att utveckla planerna och stöttar i att skriva affärsplan. Hon är själv egenföretagare i CoachLindberg AB och jobbar som verksamhetsledare på Nyföretagarcentrum.

Hur du startar ett företag i Sverige skiljer sig från många länder.

– Vi försöker förklara skillnaderna. Vi hjälper till att fylla i blanketter, att göra en budget och vi hänvisar dem också vidare till andra personer eller myndigheter.

”Att starta ett företag i Sverige skiljer sig från många länder. Vi försöker förklara skillnaderna”, säger Helena Lindberg.Foto: Sofyan Aswad

– De flesta nyanlända har svårt att registrera och starta ett företag i Sverige. Det tar flera steg och kan vara dyrt för någon som just börjar i Sverige.

”Vi använder till exempel Google Translate för att förstå varandra, det fungerar ganska bra”
Helena Lindberg, rådgivare

En del kan inte så bra svenska.

– Vi använder till exempel Google Translate för att förstå varandra, det fungerar ganska bra.

Vilka är de vanligaste frågorna ni ställer till de som vill starta företag?

– Vi frågar om mycket, för att få en tydlig uppfattning och hjälpa dem på ett bra sätt. I till exempel en affärsplan finns många frågor – om finansiering, vilka kunder de ska sälja till, om de behöver tillstånd med mera.

Tips till dem som vill starta ett eget?

Annons

– Tänk efter, känner du dig startklar? Våga ta steget – kontakta oss så träffas vi för att testa din affärsidé och dina möjligheter.

Fakta

Statistik starta eget

Statistik från Nyföretagarcentrum i Kristianstad 2020, (1 januari - 16 november)

Antal företagsstarter: 62

Antal företagsidéer/projekt: 147.

De tre mest populära branscherna: 16,9 procent vill starta eget inom hälsa/sjukvård/omsorg, 12,5 procent inom restaurang/café och 8,1 procent inom handel/e-handel/butik.

Andel kunder som var kvinnor: 48,3 procent

Andel kunder som var män: 51,7 procent

Andel kvinnor som startade företag: 38,7 procent

Andel män som startade företag: 61,3 procent

Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons