unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

40 procent som startar eget har utländsk bakgrund

Cirka 40 procent som startar företag i Kristianstads kommun har utländsk bakgrund. ”Det finns ett stort antal utrikesfödda som vill starta egna företag”, säger Helena Lindberg, rådgivare på Nyföretagarcentrum Kristianstad och Östra Göinge.
”Det finns ett stort antal utrikesfödda som vill starta företag”, säger Helena Lindberg, rådgivare på Nyföretagarcentrum Kristianstad och Östra Göinge.
”Det finns ett stort antal utrikesfödda som vill starta företag”, säger Helena Lindberg, rådgivare på Nyföretagarcentrum Kristianstad och Östra Göinge.
Foto: Sofyan Aswad

Nyföretagarcentrum har kontor på Krinova. Allt fler söker sig hit för att få råd om att starta eget. Enligt Nyföretagarcentrum har 62 nya företag startats i Kristianstads kommun under 2020.

quote
Det är en enorm utveckling i staden
Mycket information finns på flera olika språk.
Mycket information finns på flera olika språk.
Foto: Sofyan Aswad

Cirka 40 procent av företagarna har utländsk bakgrund. Och 20 procent är kvinnor.

– Det är en enorm utveckling i staden, det finns ett stort antal utrikesfödda som vill starta egna företag. De kommer till oss med sina idéer. Vi hanterar dem professionellt och diskret, säger Helena Lindberg.

quote
De flesta nyanlända har svårt att registrera och starta ett företag i Sverige

Nyföretagarcentrum ger gratis råd. Funderar du på att starta eget kan du boka ett möte och lägga fram dina idéer. Helena Lindberg hjälper då till att utveckla planerna och stöttar i att skriva affärsplan. Hon är själv egenföretagare i CoachLindberg AB och jobbar som verksamhetsledare på Nyföretagarcentrum.

Hur du startar ett företag i Sverige skiljer sig från många länder.

– Vi försöker förklara skillnaderna. Vi hjälper till att fylla i blanketter, att göra en budget och vi hänvisar dem också vidare till andra personer eller myndigheter.

”Att starta ett företag i Sverige skiljer sig från många länder. Vi försöker förklara skillnaderna”, säger Helena Lindberg.
”Att starta ett företag i Sverige skiljer sig från många länder. Vi försöker förklara skillnaderna”, säger Helena Lindberg.
Foto: Sofyan Aswad

– De flesta nyanlända har svårt att registrera och starta ett företag i Sverige. Det tar flera steg och kan vara dyrt för någon som just börjar i Sverige.

quote
Vi använder till exempel Google Translate för att förstå varandra, det fungerar ganska bra

En del kan inte så bra svenska.

– Vi använder till exempel Google Translate för att förstå varandra, det fungerar ganska bra.

Vilka är de vanligaste frågorna ni ställer till de som vill starta företag?

– Vi frågar om mycket, för att få en tydlig uppfattning och hjälpa dem på ett bra sätt. I till exempel en affärsplan finns många frågor – om finansiering, vilka kunder de ska sälja till, om de behöver tillstånd med mera.

Tips till dem som vill starta ett eget?

– Tänk efter, känner du dig startklar? Våga ta steget – kontakta oss så träffas vi för att testa din affärsidé och dina möjligheter.

Här hittar du Nyföretagarcentrum i Kristianstad

Fakta

Statistik starta eget

Statistik från Nyföretagarcentrum i Kristianstad 2020, (1 januari - 16 november)
Antal företagsstarter: 62
Antal företagsidéer/projekt: 147.
De tre mest populära branscherna: 16,9 procent vill starta eget inom hälsa/sjukvård/omsorg, 12,5 procent inom restaurang/café och 8,1 procent inom handel/e-handel/butik.
Andel kunder som var kvinnor: 48,3 procent
Andel kunder som var män: 51,7 procent
Andel kvinnor som startade företag: 38,7 procent
Andel män som startade företag: 61,3 procent