1. Svenska
  2. English
  3. العربية

250 har anmält biverkningar av vaccinet

4,2 miljoner har fått minst en dos vaccin mot covid-19. 250 personer har anmält att de fått biverkningar – från smärta vid sticket i armen, feber till mer eller mindre allvarliga skador. Dödsfall har förekommit.
Stockholm • Publicerad 22 juni 2021 • Uppdaterad 30 juni 2021
Fram till den 15 juni hade 4 201 394 personer fått minst en dos vaccin mot covid-19.
Fram till den 15 juni hade 4 201 394 personer fått minst en dos vaccin mot covid-19.Foto: PETTER ARVIDSON

Region Skåne och övriga regioner i Sverige skickar information om antalet vaccinerade till det nationella vaccinationsregistret. Fram till den 15 juni hade 4 201 394 personer fått minst en dos, det vill säga 51,3 procent av alla vuxna i Sverige. 27,5 procent har fått två doser.

”Dödsfallen är naturligtvis mycket, mycket få”
Robert Ström, vd Läkemedelsförsäkringen

Läkemedelsförsäkringen betalar ut ersättning för allvarliga biverkningar i samband med vaccination mot covid-19.

– Dödsfallen är naturligtvis mycket, mycket få, säger Robert Ström, vd.

För att få ersättning måste man ha haft besvär i minst 30 dagar. Och det måste vara sannolikt att skadan orsakats av vaccinet.

Smärta vid sticket i armen och feber är några skador i samband med vaccinationen, men även andra skador har anmälts. Dödsfall har förekommit.
Smärta vid sticket i armen och feber är några skador i samband med vaccinationen, men även andra skador har anmälts. Dödsfall har förekommit.Foto: Johan Nilsson/TT
”Det är över fyra miljoner som fått en dos. 250 är ingen hög siffra”
Robert Ström, vd Läkemedelsförsäkringen

De allvarligare fallen är inte klara ännu.

– Inga fall med komplicerade biverkningar är färdigutredda. Vi tar in journaler för att kunna göra en bedömning med medicinsk expertis.

Flera olika vacciner har använts i Sverige. Andelen biverkningar som rapporterats är ungefär lika för de olika vaccinerna.
Flera olika vacciner har använts i Sverige. Andelen biverkningar som rapporterats är ungefär lika för de olika vaccinerna.Foto: Johan Nilsson/TT

Han säger att det är svårt att dra några slutsatser. Antalet fall är för få.

– Det är naturligtvis besvärligt för de som har fått biverkningar, men det är över fyra miljoner som fått en dos. 250 är ingen hög siffra.

Flera olika vacciner har använts i Sverige. Andelen biverkningar som rapporterats är ungefär lika för de olika vaccinerna.

Fakta

Läkemedelsförsäkringen

Läkemedelsförsäkringen skapades 1978 genom en frivillig överenskommelse mellan läkemedelsföretag i Sverige.

En patient som fått en skada av läkemedel kan gratis vända sig till Läkemedelsförsäkringen. Där kan man få sin skada prövad och reglerad. Alternativet är att vända sig till domstol. En process i domstol tar oftast lång tid och kräver en omfattande bevisning.

Läkemedelsförsäkringen bör inte förväxlas med Patientförsäkringen som ersätter skador inom vården.

TT/KB
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.