GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

16-årig pojke åtalas efter skolattacken på NTI-gymnasiet

En 16-årig pojke tog med sig knivar till NTI-gymnasiet i Kristianstad. Han högg en lärare två gånger och attackerade två elever i januari i år, enligt misstankarna.
Nu åtalas den misstänkte tonåringen för tre fall av mordförsök och två fall av grovt olaga hot.
Kristianstad • Publicerad 9 maj 2022
Knivarna som 16-åringen misstänks ha tagit med sig till skolan.
Knivarna som 16-åringen misstänks ha tagit med sig till skolan.Foto: Polisen

Det var måndag, första dagen efter jullovet, den 10 januari. Larmet om att dödligt våld inne på skolan kom klockan 09.14.

Den 10 januari fick polisen larm om pågående dödligt våld på NTI-skolan.
Den 10 januari fick polisen larm om pågående dödligt våld på NTI-skolan.Foto: Lasse Ottosson

16-åringen hade flera knivar med sig. Åklagaren Pernilla Tallinger anser att 16-åringen först gått emot en elev, riktat en kniv mot denne och huggit mot hans huvud.

– Han fick rygga tillbaka. Det är bara ren tur han inte blivit skadad, säger hon.

Teknikläraren Christian van Gils blev stucken i benet och i armen, men kunde lämna sjukhuset samma dag. 16-åringen högg även en klasskompis i ryggen och i en arm. Skadorna var inte livshotande men allvarliga.

Alla elever kunde fly ut ur klassrummet. Läraren lyckades sedan stänga in den misstänkte tonåringen.

Åklagare Pernilla Tallinger.
Åklagare Pernilla Tallinger.Foto: Johan Nilsson/TT

Den skadade eleven och flera andra elever fick ta skydd inne på Kristianstadsbladets redaktion. Tidningsredaktionen ligger i samma hus som gymnasiet.

Den misstänkte pojken åtalas nu för tre fall av mordförsök och två fall av grovt olaga hot mot två andra elever på skolan.

”Även för vuxna personer är det påfrestande att vara frihetsberövad så lång tid. Det har varit särskilt svårt med tanke på att han varit så länge ifrån sin familj.”
Björn Attnarsson, 16-åringens försvarsadvokat

Misstankarna om mordförsök gäller dels läraren som ska ha knivhuggits två gånger och dels två elever.

Den misstänkte pojken har varit häktad i fem månader. Häktningen har varit tung, säger 16-åringens advokat, Björn Attnarsson:

– Även för vuxna personer är det påfrestande att vara frihetsberövad så lång tid. Det har varit särskilt svårt med tanke på att han varit så länge ifrån sin familj.

NTI-gymnasiets rektor Dalila Adilagic har tidigare berättat hur det gick till när den misstänkte 16-åringen greps. ”Vi hade utrymt för polisen. Det fanns inga hinder på vägen”.
NTI-gymnasiets rektor Dalila Adilagic har tidigare berättat hur det gick till när den misstänkte 16-åringen greps. ”Vi hade utrymt för polisen. Det fanns inga hinder på vägen”.Foto: Simon Rehnström

16-åringen förnekar åtalspunkterna om olaga hot.

– Han har inte gjort de gärningar som åklagaren påstår, säger Attnarsson.

16-åringen har genomgått en större rättspsykiatrisk undersökning. Den har visat att han inte led av en allvarlig psykisk störning när attacken utfördes, och inte heller när han genomgick själva undersökningen.

Den misstänkte 16-årige pojken var vän med den 15-årige pojke som dömdes för skolattacken i augusti 2021 i Eslöv. 15-åringen och 16-åringen är vänner och de har varit i kontakt med varandra.

De båda ska ha postat bilder på softairgun-vapen i 16-åringens klasschat. Killarna hade dessutom tagit bilder på knivar.

Rättegången om knivdådet på NTI-gymnasiet beräknas pågå i fem dagar.

Viktor NordbladSkicka e-post
Sigrid NurboSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.