Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Vårdpersonal sökte nya kollegor

Personal från de sju största bristyrkena inom vården sökte nya kollegor. Gymnasieelever ville veta mer om möjliga framtidsyrken det finns. Var? På utbildnings- och jobbmässan i Kristianstad Arena på tisdagen.
Kristianstad • Publicerad 28 februari 2019 • Uppdaterad 1 mars 2019
Utbildningsmässa på Kristianstad Arena, Glimåkra FolkhögskolaFoto: Tommy Svensson

33 utställare fyllde foajén på Arenan. Allt från universitet och organisationen för au pair till folkhögskolor och stora arbetsgivare som Region Skåne och Polisen i Skåne.

Det fanns representanter från sju olika yrkesgrupper inom vården i nordöstra Skåne som det är brist på: sjuksköterska, undersköterska, läkare, medicinsk sekreterare, fysioterapeut, arbetsterapeut och biomedicinsk analytiker.

Annons

– Alla behövs. Vi vill marknadsföra vårdyrken och inspirera till att välja dem. Vi som försöker synas, vi som jobbar i nordöstra Skåne, säger Johnny Nilsson på HR-enheten vid Skånes sjukhus nordost, det vill säga Centralsjukhuset i Kristianstad och Hässleholms sjukhus.

Manar Alrefaai kommer från Syrien och vill bli fysioterapeut. Sjukgymnasten Susanne Persson och arbetsterapeuten Maria Örmgård Persson blir glada när de hör det.Foto: Tommy Svensson

Manar Alrefaai kommer från Syrien och vill bli fysioterapeut.

– Jag har utländskt gymnasiebetyg och frågade dem om behörighet. Jag har studerat arabiska, men vill studera till en annan bransch som behövs i Sverige, säger hon.

Sjukgymnasten Susanne Persson och arbetsterapeuten Maria Örmgård Persson blir glada när de hör det.

– Det är viktigt. Vi har världens bästa jobb. Patientkontakten är det bästa, när man ser att de blir bättre, säger Maria Örmgård Persson.

Att gå på en folkhögskola är ett alternativ att hitta sig själv.

– Många upplever att det är stressigt på gymnasiet. Då kan folkhögskola ge lugn och personlig utveckling, säger Jonas Bydén som läser e-sport på Glimåkra folkhögskola.

Andra vill ge sig ut i världen och bli aupair eller ta ett volontärarbete. Linnéa Johansson och Miriam Lundberg går restaurang- och konditoriprogrammet, men har upptäckt hur stressigt bagaryrket är. De vill göra något annat efter studenten.

– Jag hade tänkt jobba ett halvår och sedan resa, säger Linnéa Johansson. Hon har just kollat på volontärresor

"Man utvecklas mycket som person. Det tror jag många är ute efter”, säger Madelene Svensson som var nöjd med sitt år som au pair med Cultural Care Au Pair . Nu berättar hon för andra.Foto: Tommy Svensson
Anna Björk, biträdande rektor på Glimåkra Folkhögskola, och Jonas Bydén, som studerar e-sport. De tror att folkhögskola är bra för dem som inte tycker att gymnasiet funkade.Foto: Tommy Svensson
Ingela RutbergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons