Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Svenska kyrkan ordnar Hässleholms första Pride

Svenska kyrkan ska ordna Hässleholms första Pride den 8 juni. Kyrkan har fått många positiva reaktioner, men även en del negativa.
Hässleholm • Publicerad 12 april 2019 • Uppdaterad 18 april 2019
Prideflaggan med Henrik Feldt (församlingspedagog), Maria Halldén (präst) och Torgny Storm (kyrkvaktmästare) , Svenska kyrkan.
Prideflaggan med Henrik Feldt (församlingspedagog), Maria Halldén (präst) och Torgny Storm (kyrkvaktmästare) , Svenska kyrkan.Foto: Andreas Örwall Lovén

Att Svenska kyrkan deltar i Pride är vanligt. Men det är ovanligt att kyrkan står som arrangör för Pride.

Redan i ett biskopsbrev från 1951 tog Svenska kyrkan avstånd från kriminalisering av homosexuella handlingar. Det berättar prästen Maria Halldén.

Annons

– Det finns olika sätt att tolka Bibeln, men den säger inte mycket om homosexualitet, säger hon.

De flesta som reagerat har varit positiva. Men det har även varit negativa reaktioner.

Kyrkvaktmästaren Torgny Storm berättar att en del varit oroliga för ”ytterligheter”, som man förknippar med Pride i Stockholm.

– För en del personer betyder det här jättemycket. Jag ser fram emot att folk kommer samman, att det blir festligt och roligt, säger Maria Halldén.

Prideflaggan.
Prideflaggan.Foto: Mattias Mattisson
Andreas LovénSkicka e-post
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons