1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Studenten: Så ska skolorna mota bort obehöriga vid utspringet

Det är förbjudet att samla fler än 50 personer. Därför blir det starka restriktioner vid studentfirandet. Skolchefen uppmanar alla obehöriga att hålla sig borta.
Kristianstad • Publicerad 19 maj 2020
Så här trångt får det inte bli vid utspringet i år.
Så här trångt får det inte bli vid utspringet i år.Foto: Annica Jönsson

Skolorna planerar för hur de ska klara Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Vi kommer inte att gå ut i sociala medier eller på hemsidan när utspringen kommer att ske. Studenten kommer bara vara öppen för eleverna och de anhöriga de bjudit in, säger Mattias Olsson, skolchef för gymnasieskolorna i Kristianstad.

Två anhöriga får varje student ta med sig. Utspringen kommer att ske under hela dagen, den 12 juni.

”Vi kollar så att ingen student har fler än två anhöriga med sig. Skulle det vara fler kan vi avblåsa klassens utspring”
Joakim Sahlin, rektor Wendesgymnasiet

På Milnergymnasiet planerar de att hägna in ett område för anhöriga.

– Vi har diskuterat att dela ut biljetter till de som ska möta klasserna, säger rektorn Annika Holmqvist Lundh.

C4-skolan har två klasser som tar studenten i år. De exakta tiderna för utspringen vid Kristianstad teater hålls hemliga.

– Vi kommer vi att sätta upp skyltar och uppmana besökarna att hålla avstånd. Det kommer finnas publikvärdar på plats, säger rektorn Tony Ivarsson.

Joakim Sahlin, rektor på Wendesgymnasiet, säger:

– Vi kollar så att ingen student har fler än två anhöriga med sig. Skulle det vara fler kan vi avblåsa klassens utspring. Samtidigt ska vi inte vara några poliser, utan studenten ska bli en trevlig tillställning.

– Vi förväntar oss att både allmänheten och anhöriga respekterar och följer reglerna om hur studentutspringen ska gå till, säger Mattias Olsson.

Henrik NordellSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.