1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Student 2020: Klart för utspring

Kristianstad • Publicerad 7 maj 2020
Det blir utspring, men bara klass för klass.
Det blir utspring, men bara klass för klass.Foto: Tommy Svensson

Den 12 juni blir det utspring för årets studenter i Kristianstad. Två från den närmaste familjen får ta emot på skolgården. Det har barn- och utbildningsnämnden beslutat.

– Det känns bra att få till en avslutning där studenterna får springa ut och lämna sin skola, säger Daniél Tejera (L), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Fredagen den 12 juni välkomnas alla avgångselever på de kommunala gymnasieskolorna till sin skola. Där kan de umgås med sina klasskompisar, få sina betyg och springa ut klassvis efter ett särskilt schema.

”Jag vill verkligen tacka årets studenter, och alla andra gymnasieelever, för att de har tagit ett stort ansvar under våren”
Daniél Tejera (L), ordförande i barn- och utbildningsnämnden
Så här kommer det inte att ser ut i år när studenterna springer ut. Bara max 50 personer får samlas och de ska hålla två meters avstånd.
Så här kommer det inte att ser ut i år när studenterna springer ut. Bara max 50 personer får samlas och de ska hålla två meters avstånd.Foto: Tommy Svensson

Två från varje elevs närmaste familj är välkomna att ta emot studenterna på skolgården. Sedan får firandet fortsätta privat.

Daniél Tejera hoppas att de fristående gymnasieskolorna ordnar något liknande firande för sina studenter.

– Jag vill verkligen tacka årets studenter, och alla andra gymnasieelever, för att de har tagit ett stort ansvar under våren. Vi har haft distansundervisning sedan 18 mars, det är lång tid och det har fungerat bra, säger Daniél Tejera.

På en del gymnasieskolor kommer utspringet att pågå under flera timmar. Det är en klass i taget som gäller.

Detaljer om avslutningsdagen den 12 juni ska elever och anhöriga få i slutet av nästa vecka. Cirka tusen elever ska springa ut.

– Årets studenter är värda att firas, det är en grupp som verkligen fått ställa om och som har ställt upp för att minska smittspridningen, säger Mattias Olsson, skolchef i Kristianstads kommun.

Birgitta MattissonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.