1. Svenska
  2. English
  3. العربية

RFSL lovebombas med hjärtan - Nazister har tagit på sig attacken med blodig docka

Många vill visa sitt stöd efter dådet mot RFSL:s lokaler i helgen, då den blodig dockan hittades på trappan. Liberala ungdomsförbundet satte på torsdagen upp mängder av hjärtan på huset. Enligt uppgift har nazister tagit på sig dådet med den blodiga dockan. Men RFSL i Kristianstad tänker inte låta sig skrämmas.
Publicerad 13 december 2019
Daniél Tejera, Linnéa Bjärum, Hedda Elsässer och Amir Jawad satte upp hjärtlappar vid RFSL:s lokal för att visa sitt stöd.
Daniél Tejera, Linnéa Bjärum, Hedda Elsässer och Amir Jawad satte upp hjärtlappar vid RFSL:s lokal för att visa sitt stöd.Foto: Mikael Persson

Kristianstad

– Det är helt fruktansvärt, ett uttryck för total intolerans mot människor, säger Linnéa Bjärum, vice ordförande i Liberala ungdomsförbundet om attacken i helgen.

Dockan hittade några medlemmar på sin trappa under lördagen, inför en pubkväll. Dockan var insvept i en prideflagga, nersmetad med låtsasblod och hade en kniv i bröstet.

”Jag hoppas och tror att våra medlemmar inte låter sig skrämmas att stanna hemma”
Louise Arvidsson, ordförande i RFSL Kristianstad.

Polisen utreder dådet som ett misstänkt hatbrott.

Under hösten har dockor i mänsklig storlek hängts upp vid kommunhusen i Ronneby, Skurup och Båstad. Dockorna har haft snaror runt halsen och lappar med högerextrema budskap och hot mot politiker.

I somras under Pridefirandet i Tranemo hängdes en docka upp i ett träd med en snara runt halsen. Den höll i en prideflagga och hade en skylt med texten ”pedofil”.

På lapparna fanns budskap som ”hopp istället för hat”, ”kärlek”, ”öppenhet” och ”de som hatar kanske hörs, men vi som älskar är 1000 gånger fler”.
På lapparna fanns budskap som ”hopp istället för hat”, ”kärlek”, ”öppenhet” och ”de som hatar kanske hörs, men vi som älskar är 1000 gånger fler”.Foto: Mikael Persson

Dockan på trappan i Kristianstad hade också liknande budskap.

Enligt uppgifter på nätet har personer med koppling till nynazistiska miljöer sagt att de ligger bakom dåden. Nazister ska också ligga bakom dådet med dockan på trappan i lördags.

RFSL, riksförbundet för hbtqi-personers rättigheter, ska ha en träff på Norra Kanalgatan under julhelgen. Föreningen vill att polisen är på plats när medlemmarna träffas.

– Jag hoppas och tror att våra medlemmar inte låter sig skrämmas att stanna hemma, säger Louise Arvidsson, ordförande i RFSL Kristianstad.

2006 råkade RFSL Kristianstad ut för en knivattack av nazister. Bland andra dömdes Simon Lindberg till fängelse för attacken. Han är ledare för Nordiska Motståndsrörelsen.

Hilda ÄrlemyrSkicka e-post
Martin SöderbergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.