Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Premiär för 1 majtal på Facebook

Arbetarrörelsens stora dag, att demonstrera och fira 1 maj, blir av. Men bara digitalt. Kristianstads Arbetarekommun livesänder skina lokala tal på Facebook, före statsminister Stefan Löfvens tal.
Kristianstad/Hässleholm • Publicerad 30 april 2020
Eva Phil Krabbe, Annelie Karlsson och Anders Tell är 1 maj talare i Kristianstad, på Facebook.
Eva Phil Krabbe, Annelie Karlsson och Anders Tell är 1 maj talare i Kristianstad, på Facebook.

Klockan 10.30 börjar Kristianstads Arbetarekommun sin livesändning på Facebooksidan ”Socialdemokraterna i Kristianstad”. Årets lokala talare är Arbetarekommunens ordförande Ewa Pihl Krabbe, oppositionsrådet Anders Tell, riksdagsledamot Annelie Karlsson och ordförande i LO-sektionen i Kristianstad Catarina Palmblad.

– Det är första gången vi gör det här. Vi ställer inte in, vi ställer om. Första maj är ju en helig dag för arbetarrörelsen, säger Ulrika Tollgren i Arbetarekommunen.

I år blir det inga förstamajtåg. Stefan Löfven (S) håller tal som sänds på Facebook och Youtube. Årets paroll är "Ett starkare samhälle".
I år blir det inga förstamajtåg. Stefan Löfven (S) håller tal som sänds på Facebook och Youtube. Årets paroll är "Ett starkare samhälle".Foto: Frida Winter/TT
Annons

Livesändningen inleds på Facebooksidan "Socialdemokraterna i Kristianstad” med lokala representanter och frågor. De nationella talen av statsminister Stefan Löfvén och LO-ordförande Karl-Petter Thorvaldsson börjar klockan 11.

Då går den lokala livesändningen över i den nationella.

Under tiden som sändningarna pågår kan åskådare också ställa frågor via chatten till lokala gruppledare.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt håller tal klockan 12.30 på Facebook och Youtube. Han ska även leda en talkshow med gäster.
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt håller tal klockan 12.30 på Facebook och Youtube. Han ska även leda en talkshow med gäster.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Här saknas innehåll

– Vi uppmanar också medlemmar att göra plakat och skicka in bilder på dem under hashtaggen #plakatchallenge, så att vi får lite känsla av demonstration ändå, säger Ulrika Tollgren.

På Arbetarrörelsens arkiv har man inte hittat någon informtion om att något liknande skett tidigare.

– Vi tror att det varit någon diskussion om att ställa in på grund av väldigt dåligt väder, men att man då kom fram till att det är lika viktigt att demonstrera i dåligt som i vackert väder, säger institutionschef Monica Sparrman.

Det skulle ha varit i början av 1900-talet.

Här kan du se livesändningarna:

Annons

SVT Forum (endast talen)

Här saknas innehåll

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons