Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Nya siffror: Allt fler invånare i nordöstra Skåne

Kristianstad, Bromölla, Hässleholm och Östra Göinge är fyra av de 213 kommuner i landet där antalet invånare växte under 2018. Ny statistik visar att fler personer föds än antalet som dör. Och fler flyttar till regionen.
Kristianstad • Publicerad 25 februari 2019
Fler flyttar till Kristianstad, Bromölla, Hässleholm och Östra Göinge.
Fler flyttar till Kristianstad, Bromölla, Hässleholm och Östra Göinge.Foto: Bosse Nilsson

Vid årsskiftet hade Kristianstad 84 908 invånare, en ökning med 757 personer, det vill säga 0,9 procent. Det visar ny statistik från Statistiska centralbyrån.

Det betyder att Kristianstad ligger strax under Sveriges genomsnitt på 1,1 procents ökning under 2018.

Annons

– Vi är attraktiva och folk flyttar hit. Det är viktigt att landsbygden växer. Men det finns utmaningar med att vi blir fler, säger Pierre Månsson (L), kommunalråd.

I Kristianstad är det fler som föds än som dör, fler invandrar än utvandrar och fler flyttar hit än flyttar från kommunen.

– Det är bra att det föds många barn. Men vi är inne i en kostsam period när vi bygger nya skolor och förskolor. Vi är lite som ett timglas. Vi har många äldre och många barn, säger han.

Även grannkommunerna har vuxit. Både Bromölla och Östra Göinge ligger strax över riksgenomsnittet. Hässleholm har inte vuxit lika mycket.

I alla fyra kommuner var inflyttningen större än utflyttningen. När det gäller Sveriges totala folkmängd fortsätter vi också att bli fler.

Den sista december 2018 var Sveriges folkmängd 10 230 185 personer – en ökning med nästan 110 000 personer jämfört med 2017.

Catharina SigalaSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons