Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Naseers butik rånad tre gånger på ett år – nu vill han lämna Kristianstad

Butiken Europa Livs på Fästningsgatan har rånats tre gånger på ett år. Naseer Al-Luaibi äger butiken. Hans fru jobbar också där. Vid det senaste rånet riktades en pistol mot hennes huvud. Nu vill han lämna Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 21 november 2019 • Uppdaterad 1 december 2019
Naseer Al-Luaibi har utsatts för tre rån på ett år. Nu funderar han på att sälja butiken och flytta från stan.
Naseer Al-Luaibi har utsatts för tre rån på ett år. Nu funderar han på att sälja butiken och flytta från stan.Foto: Victor Lindstammer

Det var en vanlig kväll den 1 oktober. Jourlivsbutiken Europa Livs ligger på Fästningsgatan, bakom gamla fängelset. Naseer Al-Luaibi och hans fru, Areej Abdulqader, satt och pratade i ett rum innanför butiken.

Klockan 20.50 bröts lugnet. I övervakningskameran såg de en maskerad man storma in i butiken. Naseer ringde genast till polisen. Rånaren drog upp ett föremål som liknade en pistol.

”Jag är rädd att det ska hända en fjärde gång. Och jag är rädd när jag är hemma också”
Naseer Al-Luabai
Annons

– Han riktade pistolen mot Areejs ansikte och tvingade henne att öppna kassan, berättar Naseer Al-Luaibi.

Rånaren fick med sig en mindre summa pengar och kontantkort till mobiltelefoner. Hela tiden skrek Naseer på hjälp i telefon med polisen. Men innan polisen kom hade rånaren hunnit fly.

Rånet den 1 oktober är det tredje på ett år. Inget av rånen har klarats upp.

– Vi har flyttat från hemlandet Irak för att känna oss trygga, men det finns ingen trygghet här. Jag känner mig jätterädd nu, säger Naseer Al-Luaibi.

Naseer Al-Luaibi är rädd. Han har börjat låsa dörren till butiken när det blir mörkt – kunderna får vänta på att bli insläppta.
Naseer Al-Luaibi är rädd. Han har börjat låsa dörren till butiken när det blir mörkt – kunderna får vänta på att bli insläppta.Foto: Victor Lindstammer

Första rånet var för ett år sedan, den 10 oktober 2018. Då var Naseer ensam i butiken. Två maskerade killar kom in och riktade en pistol mot honom. Naseer lyckades få ner en rånare på golvet och ta vapnet ifrån honom. Rånarna fick med sig en mindre summa pengar, men inte vapnet. Vapnet visade sig vara en soft airgun.

Andra rånet var i februari i år. Rånarna var maskerade och bar vapen; en svärdliknande kniv, pistol och kedja.

”Vi har flyttat från hemlandet Irak för att känna oss trygga, men det finns ingen trygghet här. Jag känner mig jätterädd nu”
Naseer Al-Luaibi

– Det är många ungdomar som knarkar och vill skaffa pengar. Man måste stoppa dem. Det är polisens jobb. Men polisen är för svag, säger Naseer Al-Luaibi.

– Det är mycket färre kunder nu. Och alla som kommer in undrar varför polisen inte gör något, säger han.

Efter senaste rånet låser Naseer dörren när det blir mörkt. Butiken är öppen till klockan 21 på vardagar och 22 på helgerna. Men nu får kunderna vänta på att bli insläppta i butiken.
Efter senaste rånet låser Naseer dörren när det blir mörkt. Butiken är öppen till klockan 21 på vardagar och 22 på helgerna. Men nu får kunderna vänta på att bli insläppta i butiken.Foto: Victor Lindstammer

Efter senaste rånet låser Naseer dörren när det blir mörkt. Butiken är öppen till klockan 21 på vardagar och 22 på helgerna. Men nu får kunderna vänta på att bli insläppta i butiken.

Naseer får tårar i ögonen när han berättar om rånen, hur de påverkat hela hans familj. Dottern läser sista året till tandläkare och sonen spelar i KFC. Det var för barnens skull han startade butiken. Han vill jobba vidare – om det inte varit för rånen. Nu vill han försöka sälja butiken och flytta från Kristianstad.

Annons

– Jag är rädd att det ska hända en fjärde gång. Och jag är rädd när jag är hemma också, säger Naseer.

Naseer önskar att han och hans familj ska kunna känna sig trygg. Och att han inte behöver lägga ner sin affär.

– Jag vill fråga politikerna: vem skyddar oss här?

Naseer Al-Luaibi.
Naseer Al-Luaibi.Foto: Victor Lindstammer
Hilda ÄrlemyrSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons