Nyheter

Mohamad Kanina: ”Vad som förenar oss är mycket större än vad som skiljer oss åt”

Mohamad kanina
Mohamad kanina
Foto:Mohamad Kanina

I år respektive förra året råkar julen sammanfalla med muslimernas firande av profeten Mohammeds födelsedag. Jag undrar ibland, om Jesus och Mohammed skulle träffas, hur skulle de reagera? Är de nöjda med vad människor gör?

Självklart vill de inte att vi bara firar och är glada, utan att vi kommer ihåg och följer deras budskap om mänskliga värden: att ta hand om varandra, skapa fred och kämpa för vad som är bra för mänskligheten.

Själv har jag tidigare skrivit mycket om den arabiska kulturen, och nu har jag ansträngt mig för att förstå den svenska.

Jag kan konstatera att avståndet mellan kulturerna inte är så långt. Det gäller särskilt stora gemensamma värden; vi alla uppskattar exempelvis frihet, humanitet, värdighet, glädje.

Men tyvärr tror jag att det finns många fördomar i samhället om muslimer.

Jag tror att i grunden, innan vi får etiketter vad gäller religion och nation, är vi människor med grundläggande behov, drömmar, behov av kärlek, en familj som tar hand om oss.

En sak som vi muslimer vet om julen är att den firas främst för att sprida värme och kärlek, att dela med sig till de som har det sämre. Inte materiella värden.

Ju mer vi ökar ömsesidig förståelse för varandra, desto mer kan vi känna att vi liknar varandra.

Jag önskar alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt år!