Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Lekholmens nattis firar med öppet hus

I 30 år har det funnits ett nattis, det vill säga ett daghem fast på natten, i Kristianstad. Den 24 oktober firar Lekholmens nattis 30 år, med öppet hus. ”Jag tror det finns många invånare i kommunen som inte vet att det finns ett nattis”, säger Ruzica Stanojevic, rektor.
Kristianstad • Publicerad 11 oktober 2019
Välkommen att titta in på öppet hus med fest på Lekholmens nattis, JH Hedlunds väg 23 (nära Östra kommunhuset) den 24 oktober, klockan 16-18 Från vänster Stina Malmberg, Ingegerd Kullendorff och Ruzica Stanojevic.
Välkommen att titta in på öppet hus med fest på Lekholmens nattis, JH Hedlunds väg 23 (nära Östra kommunhuset) den 24 oktober, klockan 16-18 Från vänster Stina Malmberg, Ingegerd Kullendorff och Ruzica Stanojevic.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Många föräldrar som jobbar inom räddningstjänst, omsorgen, polisen och sjukvården behöver tillsyn för sina barn om nätterna. Lekholmens nattis stänger aldrig.

– Vi är den enda förskolan i kommunen som erbjuder barnomsorg och fritids under obekväma tider, helger och natt under årets alla dagar, säger Ruzica Stanojevic, rektor för östra skolområdet i Kristianstads kommun.

Lekholmens nattis är öppet jul, nyår och midsommar. ”Det kostar lika mycket att ha sitt barn här på natten som på dagtid”, säger Ruzica Stanojevic, rektor.
Lekholmens nattis är öppet jul, nyår och midsommar. ”Det kostar lika mycket att ha sitt barn här på natten som på dagtid”, säger Ruzica Stanojevic, rektor.Foto: Inga-Lill Bengtsson
Mellan åtta till tio barn i åldern ett till 13 år sover på nattiset. Barnen får ha med sig snuttefilt och gosedjur, om de vill.
Mellan åtta till tio barn i åldern ett till 13 år sover på nattiset. Barnen får ha med sig snuttefilt och gosedjur, om de vill.Foto: Inga-Lill Bengtsson
Här i soffan blir det ofta mys med barnen. Ruzica Stanojevic, Stina Malmberg och Ingegerd Kullendorf.
Här i soffan blir det ofta mys med barnen. Ruzica Stanojevic, Stina Malmberg och Ingegerd Kullendorf.Foto: Inga-Lill Bengtsson
Annons

Hon tror det finns behov av att informera alla kommuninvånare om nattiset.

– Det kostar lika mycket att ha sitt barn här på natten som på dagtid, säger hon.

1989 öppnade nattiset. Behovet var stort.

– Det var hört tryck på dagbarnvårdarna, som även hade barn på nätterna, säger Ingegerd Kullendorff, förskollärare som var med från början.

När nattiset startade var det få barn.

– Det var inte så många som visste om det, vi lade ut broschyrer på sjukhuset och vårdcentraler, folk var skeptiska till det. Det fanns föräldrar som gärna villa ha sina barn här, men det fanns personer i deras närhet som var kritiska, men det har alltid funkat. Barnen sover här. Det är kanske ett barn under 30 år som det inte funkat för, säger Ingegerd Kullendorff.

På Lekholmen finns förskola, fritids och nattis, för barn mellan ett och 13 år.

– Någon har sina barn fram till klockan åtta på kvällen, något barn är här var tredje helg. Det är så olika, säger Stina Malmberg, barnskötare som också var med och startade nattiset.

”Det blev ett väldigt sammansvetsat gäng när vi började jobbade här, vi var sex personer på natten”, säger  Stina Malmberg, barnskötare som var från början för 30 år sedan.
”Det blev ett väldigt sammansvetsat gäng när vi började jobbade här, vi var sex personer på natten”, säger Stina Malmberg, barnskötare som var från början för 30 år sedan.Foto: Inga-Lill Bengtsson
”Barnen sover här. Det är kanske ett barn under 30 år som det inte funkat för”, säger Ingegerd Kullendorff.
”Barnen sover här. Det är kanske ett barn under 30 år som det inte funkat för”, säger Ingegerd Kullendorff.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Det finns en kö med barn, behovet finns.

– Många föräldrar har inte fasta scheman i dag, säger Ruzica Stanojevic.

Annons

– Samhället är helt annorlunda i dag. Till exempel affärerna, de har öppet tidigare och längre, säger Stina Malmberg.

Får barnen ha med sig snuttefilt och gosedjur?

– Jaadå, säger de tre.

Firandet med öppet hus blir den 24 oktober, med öppet hus klockan 16-18.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons