Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Kycklingbröst med tabbouleh - en smak från Libanon

Tabbouleh är en läcker sallad rik på vitaminer. Du kan förbereda den snabbt och enkelt. Kryddorna och grönsakerna bidrar till den orientaliska smaken. Även kycklingen har smak från Mellanöstern.
Kristianstad • Publicerad 17 september 2019
Tabbouleh är en fantastiskt smakrik och nyttig libanesisk sallad, med persilja, tomat citron och bulgur. Här serverad med kyckling.
Tabbouleh är en fantastiskt smakrik och nyttig libanesisk sallad, med persilja, tomat citron och bulgur. Här serverad med kyckling.Foto: Sofyan Aswad

Tabbouleh är en fantastiskt smakrik och nyttig libanesisk sallad, med persilja, tomat citron och lite bulgur.

– Namnet betyder ”lite kryddigt” på arabiska, men smakar mer än namnet anger, säger Fatema Shahid som praktiserar på Zizo,s Libanesiska mat.

Annons

Restaurangen är ny i Hanaskog.

– Salladen med persilja som huvudingrediens, med olivolja och färskpressad citronjuice, passar till det mesta.

Kycklingbröstet har också smak från Mellanöstern. Den marineras i kryddor i en timme. Det ger ännu bättre smak.

Fatema Shahid
Fatema Shahid

Ingredienser kycklingbröst

(4 portioner)

Ca 1 kilo kycklingbröst

100 g champinjoner

4 röda paprikor

Låt kycklingbrösten dra med kryddor i en timme, för mer smak.
Låt kycklingbrösten dra med kryddor i en timme, för mer smak.Foto: Sofyan Aswad

Kryddor

1 tsk paprikapulver

Annons

1 tsk ingefära (pulver)

1 tsk curry

1 tsk kardemumma (pulver)

2 msk yoghurt

2 klyftor vitlök

4 msk olja

1 tsk malda nejlikor

1 tsk malen kryddpeppar

1 krm salt

Kycklingbrösten går snabbt att steka.
Kycklingbrösten går snabbt att steka.Foto: Sofyan Aswad

Gör så här:

Annons

1. Kärna ur och skär paprikorna i bitar.

2. Skiva champinjonerna.

3. Krydda kycklingen med alla kryddor och lite citronskal. Låt köttet ligga och dra i en timme.

4. Bryn kycklingen i smör och olja runtom i stekpanna, på medelhög värme med skinnsidan nedåt i cirka 8–10 min. Låt skinnet bli gyllene brunt med bra krisp.

5. Stek champinjonerna och paprikorna i matfettet.

Tabbouleh är lätt att göra. Passar till det mesta.
Tabbouleh är lätt att göra. Passar till det mesta.Foto: Sofyan Aswad

Tabbouleh

ca 200 g bladpersilja

2 dl bulgur

2 gul lök

2 tomater

Annons

1/2 dl färskpressad citronjuice

2 dl olivolja

2 tsk salt

Tabbouleh betyder ”lite kryddig”, sallad från Libanon.
Tabbouleh betyder ”lite kryddig”, sallad från Libanon.Foto: Sofyan Aswad

Gör så här:

1. Tvätta alla grönsaker noga.

2. Finhacka persiljan, lägg i en serveringsskål.

3. Skär tomaterna och lökarna i små kuber.

4. Blötlägg bulgur i vatten. Låt den dra i 15 minuter. Töm bort vattnet.

5. Lägg i bulgur, tomater och lök.

6. Häll citronsaft och salt, blanda väl.

Annons

7. Tillsätt olivoljan gradvis. Smaka av med mer citronjuice och salt om det behövs.

Dekorera salladen med några salladsblad. Servera kyckling och taboulleh med bulgur eller ris.

Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons