Kycklingbröst med tabbouleh - en smak från Libanon
Tabbouleh är en fantastiskt smakrik och nyttig libanesisk sallad, med persilja, tomat citron och lite bulgur.
– Namnet betyder ”lite kryddigt” på arabiska, men smakar mer än namnet anger, säger Fatema Shahid som praktiserar på Zizo,s Libanesiska mat.
Restaurangen är ny i Hanaskog.
– Salladen med persilja som huvudingrediens, med olivolja och färskpressad citronjuice, passar till det mesta.
Kycklingbröstet har också smak från Mellanöstern. Den marineras i kryddor i en timme. Det ger ännu bättre smak.
Ingredienser kycklingbröst
(4 portioner)
Ca 1 kilo kycklingbröst
100 g champinjoner
4 röda paprikor
Kryddor
1 tsk paprikapulver
1 tsk ingefära (pulver)
1 tsk curry
1 tsk kardemumma (pulver)
2 msk yoghurt
2 klyftor vitlök
4 msk olja
1 tsk malda nejlikor
1 tsk malen kryddpeppar
1 krm salt
Gör så här:
1. Kärna ur och skär paprikorna i bitar.
2. Skiva champinjonerna.
3. Krydda kycklingen med alla kryddor och lite citronskal. Låt köttet ligga och dra i en timme.
4. Bryn kycklingen i smör och olja runtom i stekpanna, på medelhög värme med skinnsidan nedåt i cirka 8–10 min. Låt skinnet bli gyllene brunt med bra krisp.
5. Stek champinjonerna och paprikorna i matfettet.
Tabbouleh
ca 200 g bladpersilja
2 dl bulgur
2 gul lök
2 tomater
1/2 dl färskpressad citronjuice
2 dl olivolja
2 tsk salt
Gör så här:
1. Tvätta alla grönsaker noga.
2. Finhacka persiljan, lägg i en serveringsskål.
3. Skär tomaterna och lökarna i små kuber.
4. Blötlägg bulgur i vatten. Låt den dra i 15 minuter. Töm bort vattnet.
5. Lägg i bulgur, tomater och lök.
6. Häll citronsaft och salt, blanda väl.
7. Tillsätt olivoljan gradvis. Smaka av med mer citronjuice och salt om det behövs.
Dekorera salladen med några salladsblad. Servera kyckling och taboulleh med bulgur eller ris.