1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Kamp mot klockan att få allt på plats inför skolstart

På onsdagen började skolan för eleverna på Kristianstads nya jätteskola, Lingenässkolan. En del arbeten utomhus pågår fortfarande.
Kristianstad • Publicerad 22 augusti 2019
Terminen på nya Lingenässkolan började på onsdagen, trots att allt arbete utomhus inte är klart.
Terminen på nya Lingenässkolan började på onsdagen, trots att allt arbete utomhus inte är klart.Foto: Lasse Ottosson

– Det blev lite tajt med tiden. Men det är inget som hindrar att skolan börjar, säger Bengt Olsson, chef för C4 Teknik.

Skolan ska invigas den 30 augusti. Barn- och utbildningsförvaltningen ha vädjat om lugn och ro för elever och personal på skolans första dag.

– Det är en skolstart på en helt ny skola som dessutom är den största grundskolan som är byggd i Kristianstad. Den tar emot elever från tre olika skolor, säger Kenth Olsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Elever har flyttats från Gamlegårdsskolan, Näsby skola och Fröknegårdskolan.

Nya Lingenässkolan kommer att ha plats för cirka 800 elever och är en F-6 skola. Det blir kommunens största grundskola. Den enda skolan som är större i kommunen är Österäng, men det är en gymnasieskola.

– Lingenäs blir toppmodern på flera olika sätt. Vi är väldigt stolta över den, säger Kenth Olsson.

Även på nya Kulltorpskolan började terminen på onsdagen. Skolan som också är F-6 har för närvarande cirka 250 elever, men ska växa till cirka 400.

Fakta

Nya skolor

Lingenässkolan är en F-6 skola med plats för 800 elever och 150 personal. Är 13 500 kvadratmeter stor. Budgeten var på 318 miljoner kronor, men nu är prognosen cirka 360 miljoner.

Kulltorpsskolan är byggd på samma plats som den gamla , är en F-6 skola med plats för runt 400 elever. Är 6 452 kvadratmeter stor. Budgeten är 178 miljoner kronor.

Pär TrulssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.