1. العربية
  2. Svenska
  3. English

Inga elever smittade av corona i Kristianstad

Rykten om corona-smittade elever på olika skolor i kommunen har spridits snabbt. Men inget tyder på att det finns någon saklig grund för ryktena.
Kristianstad • Publicerad 5 mars 2020
Har du inget symtom är du inte smittsam. Den som är frisk ska inte ringa sjukvården, telefonlinjerna behövs till de som är sjuka.
Har du inget symtom är du inte smittsam. Den som är frisk ska inte ringa sjukvården, telefonlinjerna behövs till de som är sjuka.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under måndagen och tisdagen rapporterade flera medier om en kraftig ökning av antalet corona-smittade personer. Det kan ha satt igång ryktet om att elever på olika skolor i kommunen är smittade-

Barn- och utbildningsförvaltningen har undersökt saken: det finns ingen information som tyder på att någon elev i Kristianstad är smittad av covid-19.

Daniél Tejera (L), ordförande i barn- och utbildningsnämnden säger att kommunen följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Personal och elever ska vara i skolan om de är friska, oavsett var de har varit. Det är det som gäller tillsvidare.

Om du har symptom på covid-19, alltså symtom i luftvägarna, feber och hosta, och har varit i ett smittriskområde (Kina, Sydkorea, Iran samt nio regioner i Italien) ska du kontakta sjukvården.

Är du inte sjuk kan du söka information på nätet via 1177.se eller på Folkhälsomyndighetens hemsida.

I nuläget är 33 personer i Sverige är smittade. Två av dem finns i Skåne. Det är en man i 25-årsåldern som vårdas på infektionskliniken i Lund, och en kvinna i 45-årsåldern. Båda har smittats under en resa i norra Italien. Kvinnan vårdas på infektionskliniken i Malmö.

Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.