Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Högt vatten i Helge å: Kommunen pumpar vatten för att hindra översvämning

Vattnet i Helge å står högt och nivån väntas höjas ytterligare. Kommunen har under måndagen pumpat ut regnvatten ur brunnar för att undvika översvämningar i centrala Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 17 februari 2020
Vatten pumpas ut ur brunnar för att undvika översvämningar. Johan Isberg, arbetsledare på tekniska förvaltningen, arbetade vid Tivoliparken på måndagen.
Vatten pumpas ut ur brunnar för att undvika översvämningar. Johan Isberg, arbetsledare på tekniska förvaltningen, arbetade vid Tivoliparken på måndagen.Foto: Lasse Ottosson

– När vattnet är för högt i ån orkar inte backventilen öppna sig. Därför har vi satt pumpar i alla brunnarna som samlar regnvatten från stan och har utlopp i Helge å, förklarar Johan Isberg, arbetsledare på tekniska förvaltningen.

Vattnet i Helge å står högt och nivån väntas höjas ytterligare,
Vattnet i Helge å står högt och nivån väntas höjas ytterligare,Foto: Lasse Ottosson

Han har arbetat i området vid Tivoliparken under måndagsmorgonen. Vattnet pumpas ut ur brunnarna och får rinna ut i Helge å via slangar.

Annons

– Annars kan det bli översvämningar i källare och in mot stan. Det är en ren säkerhetsåtgärd, säger Johan Isberg.

Det höga vattenståndet gör att brunnarnas backventiler slutar fungera. Därför får kommunen tömma dem med pumpar. Johan Isberg, arbetsledare på tekniska förvaltningen, arbetade vid Tivoliparken på måndagen.
Det höga vattenståndet gör att brunnarnas backventiler slutar fungera. Därför får kommunen tömma dem med pumpar. Johan Isberg, arbetsledare på tekniska förvaltningen, arbetade vid Tivoliparken på måndagen.Foto: Lasse Ottosson
Vatten pumpas ut ur brunnar för att hindra översvämningar.
Vatten pumpas ut ur brunnar för att hindra översvämningar.Foto: Lasse Ottosson

På måndagsmorgonen låg vattennivån på 1,49 meter över havsnivån. Prognoserna visar att det kommer att fortsätta stiga upp mot 1,6 till 1,7 meter.

Karl-Erik Svensson, ansvarig för skyddsvallarna i kommunen, har tidigare sagt att vallarna skyddar utan problem nivåer på 2,5 till 3 meter över havsnivån.

På måndagsmorgonen låg vattennivån på 1,49 meter över havsnivån. Prognoserna visar att det kommer att fortsätta stiga upp mot 1,6 till 1,7 meter.
På måndagsmorgonen låg vattennivån på 1,49 meter över havsnivån. Prognoserna visar att det kommer att fortsätta stiga upp mot 1,6 till 1,7 meter.Foto: Lasse Ottosson
Martin SöderbergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons