Gröt till vardag och fest - och tomten i stallet
Kristianstad
Förr i tiden satte man ut en skål med gröt till gårdstomten, som man trodde såg till djuren i stallet. Det var viktigt att hålla sig väl med honom.
Får du risgrynsgröt över, gör ris á la Malta, en efterrätt som smakar jättegott.
Ingredienser
risgrynsgröt (tomtegröt)
för 6 personer
3 dl vatten
1/2 tsk salt
1 msk smör
3 dl ris, rundkornigt
1 kanelstång
1 l mjölk
Gör så här:
1. Koka upp vattnet med salt och smör i en gryta.
2. Häll i ris, lägg i kanelstång och rör om. Koka under lock tills vattnet kokat in, cirka 10 min.
3. Späd med mjölk under tiden du rör om, låt gröten precis koka upp.
4. Lägg på ett lock. Sjud gröten på svag värme tills den tjocknat och grynen är mjuka (cirka 30-40 minuter).
Ris á la Malta
Kall risgrynsgröt som blandas med vispad grädde och smaksätts med strösocker och vanillin-/vaniljsocker. Kan dekoreras med apelsin, konserverade mandarinklyftor eller liknande.
Det finns olika teorier kring namnets ursprung. En är att det är en felöversättning av danskans Risalamande, som kommer från franskans Riz à l’amande (ris med mandel).
En annan teori är att ris à la Malta innehöll apelsin förr i tiden. Uttrycket "à la Malte" (eller "maltaise") betyder att något tillagas med apelsin eller apelsinskal. Les maltaises är en apelsinsort från Malta.
Ingredienser:
4 portioner
4 dl risgrynsgröt (kall)
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
2 st apelsiner
Gör så här:
1. Vispa grädden och rör ner den i risgrynsgröten till en jämn smet.
2. Smaka av. Ta mer socker om du vill ha det.
Garnera med bitar av apelsin, mandariner eller annan frukt.