Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Gröt till vardag och fest - och tomten i stallet

Gröt gjord på runda risgryn äter vi året om, men främst till jul. Blir det risgrynsgröt över kan du göra en frestande efterrätt, Ris à la Malta – som verkligen är en tradition till jul i Sverige.\nRisgrynsgröt äts oftast med kanel, socker, och med mjölk. Det är även gott med sirap, smör, sylt eller saftsås. • Publicerad 19 december 2019 • Uppdaterad 20 december 2019
Risgrynsgröt, eller tomtegröt, är gott till jul. Den äts varm, med kanel och mjölk.
Risgrynsgröt, eller tomtegröt, är gott till jul. Den äts varm, med kanel och mjölk.Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

Kristianstad

Förr i tiden satte man ut en skål med gröt till gårdstomten, som man trodde såg till djuren i stallet. Det var viktigt att hålla sig väl med honom.

Annons

Får du risgrynsgröt över, gör ris á la Malta, en efterrätt som smakar jättegott.

Ingredienser

risgrynsgröt (tomtegröt)

för 6 personer

3 dl vatten

1/2 tsk salt

1 msk smör

3 dl ris, rundkornigt

1 kanelstång

1 l mjölk

Annons

Gör så här:

1. Koka upp vattnet med salt och smör i en gryta.

2. Häll i ris, lägg i kanelstång och rör om. Koka under lock tills vattnet kokat in, cirka 10 min.

3. Späd med mjölk under tiden du rör om, låt gröten precis koka upp.

4. Lägg på ett lock. Sjud gröten på svag värme tills den tjocknat och grynen är mjuka (cirka 30-40 minuter).

Förr i tiden trodde man det fanns gårdstomtar som såg till djuren. Då skulle man sätta ut en skål med gröt till gårdstomten, för att vara snäll mot honom. Annars kunde han bli arg. Jenny Nyström är känd för sina målningar av gårdstomtar.
Förr i tiden trodde man det fanns gårdstomtar som såg till djuren. Då skulle man sätta ut en skål med gröt till gårdstomten, för att vara snäll mot honom. Annars kunde han bli arg. Jenny Nyström är känd för sina målningar av gårdstomtar.Foto: Anders Johansson

Ris á la Malta

Kall risgrynsgröt som blandas med vispad grädde och smaksätts med strösocker och vanillin-/vaniljsocker. Kan dekoreras med apelsin, konserverade mandarinklyftor eller liknande.

Det finns olika teorier kring namnets ursprung. En är att det är en felöversättning av danskans Risalamande, som kommer från franskans Riz à l’amande (ris med mandel).

En annan teori är att ris à la Malta innehöll apelsin förr i tiden. Uttrycket "à la Malte" (eller "maltaise") betyder att något tillagas med apelsin eller apelsinskal. Les maltaises är en apelsinsort från Malta.

Ingredienser:

Annons

4 portioner

4 dl risgrynsgröt (kall)

2 msk florsocker

1 tsk vaniljsocker

2 dl vispgrädde

2 st apelsiner

Gör så här:

1. Vispa grädden och rör ner den i risgrynsgröten till en jämn smet.

2. Smaka av. Ta mer socker om du vill ha det.

Garnera med bitar av apelsin, mandariner eller annan frukt.

Risgrynsgröt med kanel och mjölk.
Risgrynsgröt med kanel och mjölk.Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT
Så här kunde det se ut förr i tiden till jul, när gröten stod på bordet.
Så här kunde det se ut förr i tiden till jul, när gröten stod på bordet.
Jenny Nyström jultomte.
Jenny Nyström jultomte.Foto: Anders Johansson
Annons

Jenny Nyströms gårdstomte.
Jenny Nyströms gårdstomte.
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons