Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Fira våren med våfflor

Vårfrudagen den 25 mars – Marie bebådelsedag – är en kyrklig högtid. Numera kallas dagen för våffeldagen, vi äter våfflor med sylt och grädde. Förr i tiden började bönderna med vårbruket på vårfrudagen.
Kristianstad • Publicerad 20 mars 2020
Våffla med grädde och hallonsylt.
Våffla med grädde och hallonsylt.Foto: JUREK HOLZER / SVD / TT

I bibeln står det att det var ärkeängeln Gabriel som berättade för jungfru Maria att hon skulle föda Guds son, Jesus Kristus. I den kyrkliga kalendern heter dagen därför Marie bebådelsedag. Dagen har firats i kristna länder sedan 600-talet. Den infaller nio månader före juldagen, då Jesus sägs ha fötts.

Våfflor med rom, lök och creme fraiche.
Våfflor med rom, lök och creme fraiche.Foto: Bosse Nilsson
NK:s skyltfönster, 1950. En liten pojke som skyltdocka och som lagar våfflor. Han har kockmössa med NK Livs logotyp.
NK:s skyltfönster, 1950. En liten pojke som skyltdocka och som lagar våfflor. Han har kockmössa med NK Livs logotyp.Foto: Nordiska Kompaniet/Nordiska Museet

I bondesamhället inledde vårfrudagen ett intensivt vårbruk, vintern var över.

Annons

På vårfrudagen skulle vädret tydas. Så mycket snö som det fanns på taken denna dag, skulle det också finnas på marken till Valborg, den sista april.

Språkligt sett har ordet ”vårfrudag” ombildats till ”våffeldag”. Våfflor har anor från medeltiden. De liknar pannkakor, som gräddas på speciella järn. Moderna våfflor är som semlan ett arv från sent 1800-tal. Då var det en lyx med vitt mjöl, ägg, smör, vispgrädde och sylt.

Våfflor kan också ätas med skinka, bacon, avocado, rom eller dylikt.

Våffeljärn av äldre datum.
Våffeljärn av äldre datum.Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

I Cajsa Wargs kokbok ”Hjelpreda i hushållningen för unga Fruentimber” från år 1755 finns ett recept på våfflor.

Ingredienser till 15 stycken (laggar):

3 ¼ dl sur tjock grädde (eller vanlig vispgrädde/crème fraîche)

6 ½ dl vatten

1 ¾ dl smält smör

2 ägg

ca 5 dl vetemjöl

Annons

Gör så här:

”Till ett kvarter sur grädda tages 2 kvarter vatten, ett halvt kvarter smält smör och 2 stycken ägg. Alltsammans vispas väl tillhopa med så mycket gott vetemjöl att det ringlar sig efter vispen när han upplyftes. Bakas sedan på vanligt sätt. Till dessa våfflor bör vara god tjock grädda, som intet är för gammal, så bliva de goda.”

En kvarter = 1/8 kanna = ¼ stop = 4 jungfru = 32,7 cl.

En kvarter är ungefär lika mycket som en läskedrycksflaska. Eller, som Cajsa Wargs skriver i sin kokbok: ”Man tager om man så hafva kan” eller som vi i dag kan höra äldre säga ”man tager vad man haver”.

Foto: Nordiska Museet
Vårfrudagen kallar vi hellre för Våffeldagen.
Vårfrudagen kallar vi hellre för Våffeldagen.Foto: Bosse Nilsson
Hjärtan av våfflor, med färska blåbär, jordgubb och grädde,
Hjärtan av våfflor, med färska blåbär, jordgubb och grädde,
Våffla med med grädde och hallonsylt.
Våffla med med grädde och hallonsylt.Foto: JUREK HOLZER / SVD / TT

Frasvåfflor modell extra allt. Här smaksatta med knaperstekt bacon, ost och chili och serverade med pocherat ägg, avokado och koriander.
Frasvåfflor modell extra allt. Här smaksatta med knaperstekt bacon, ost och chili och serverade med pocherat ägg, avokado och koriander.Foto: Janerik Henriksson/TT
Frasvåfflor modell extra allt. Här smaksatta med knaperstekt bacon, ost och chili och serverade med pocherat ägg, avokado och koriander.
Frasvåfflor modell extra allt. Här smaksatta med knaperstekt bacon, ost och chili och serverade med pocherat ägg, avokado och koriander.Foto: Janerik Henriksson/TT
Våffla  med grädde och sylt,
Våffla med grädde och sylt,Foto: Anders Johansson
Våfflor på hög.
Våfflor på hög.Foto: Terje, Pedersen
Mycket grädde och sylt är gott på våffla.
Mycket grädde och sylt är gott på våffla.Foto: Anders Johansson
Foto: JUREK HOLZER / SVD / TT
Gräddning av våfflor i ett gammalt våffeljärn.
Gräddning av våfflor i ett gammalt våffeljärn.Foto: Janerik Henriksson/TT

Våfflorna ska gräddas tills de blir gyllenbruna.
Våfflorna ska gräddas tills de blir gyllenbruna.Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Smet till våffla.
Smet till våffla.Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Våffla med grädde och blåbärssylt.
Våffla med grädde och blåbärssylt.Foto: JUREK HOLZER / SVD / TT
Foto: Staffan Lindbom/BLT, Hanna Franzén
Våffla med skinka, avokadoröra och sallad.
Våffla med skinka, avokadoröra och sallad.Foto: Karin Grip / SvD / TT
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons