Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Familjen Saeed har stolta nya medborgare

Fyra av fem personer i familjen Saeed är sedan 2018 nya svenska medborgare. ”Nu kan vi påverka och delta i beslutsfattandet. Vi har blivit en del av denna stora gemenskap”, säger Ahmed Saeed. Hans fru Thania Hayawi väntar fortfarande på sitt medborgarskap.
Kristianstad • Publicerad 31 maj 2019
Thania Hayawi och Ahmed Saeed, med yngsta barnet Saeed, Familjen har mycket att glädjas över i Sverige. Som trygghet, snälla människor och vänliga grannar, liksom skolgång och sjukvård för alla.
Thania Hayawi och Ahmed Saeed, med yngsta barnet Saeed, Familjen har mycket att glädjas över i Sverige. Som trygghet, snälla människor och vänliga grannar, liksom skolgång och sjukvård för alla.Foto: Victor Lindstammer

Ahmed Saeed är väldigt stolt över att han och de tre barnen som bor hemma fått beslutet om svenskt medborgarskap av Migrationsverket. Han ser det svenska passet som en stor chans att börja ett bra och lyckligt liv. Så när familjen fick en inbjudan om att fira sitt svenska medborgarskap i rådhuset, på nationaldagen den 6 juni, tackade de gärna ja.

Ahmed säger att han och hans familj har mycket att glädjas över i Sverige. Som trygghet, snälla människor och vänliga grannar, liksom skolgång och sjukvård för alla.

Annons

Thania Hayawi väntar fortfarande på sitt beslut om medborgarskap. Därför måste familjen vänta med sina planer för sommarresor.

–Jag är mycket glad för deras skull. Att ha svenskt medborgarskap betyder mycket för oss, säger Thania Hayawi.

– Det har tagit tid att få det. Det är långa handläggningstider och jag måste vänta.

Thania Hayawi kom till Sverige ett år innan övriga familjen. Hon väntar fortfarande på sitt beslut om medborgarskap.  ”Att ha svenskt medborgarskap betyder mycket för oss”, säger hon.
Thania Hayawi kom till Sverige ett år innan övriga familjen. Hon väntar fortfarande på sitt beslut om medborgarskap. ”Att ha svenskt medborgarskap betyder mycket för oss”, säger hon.Foto: Victor Lindstammer
Familjen får vänta med att resa utomlands. Thania Hayawi kan inte ansöka om pass ännu.
Familjen får vänta med att resa utomlands. Thania Hayawi kan inte ansöka om pass ännu.Foto: Victor Lindstammer
Thania Hayawi  tycker om att göra smycken, något hon arbetade med tidigare.
Thania Hayawi tycker om att göra smycken, något hon arbetade med tidigare.Foto: Victor Lindstammer

Den 10 maj 2012 kom Thania till Sverige, till Kristianstad. Hon gjorde en ansökan om familjeåterförening och väntade i cirka ett år innan övriga i familjen kom.

Thania arbetade på ett företag som sålde accessoarer för både kvinnor och män.

– Jag gillade arbetet. Detta var min första erfarenhet här i Sverige, säger Thania.

Företaget gick i konkurs. Thania startade ett eget företag.

– Jag arbetar nu i min kiosk. Det är svårt att åka fram och tillbaka till Önnestad varje dag, men man måste kämpa på, säger Thania.

Ahmed arbetade främst som assisterande ingenjör inom råolja i sitt hemland.

Han säger:

Annons

– Trots att bra arbete i Irak med hög lön, kände jag mig obekväm. Jag har irakisk nationalitet, men jag känner inte att jag tillhör det landet. Vårt land är alltid instabilt på grund av kriget. Jag var alltid orolig för framtiden och säkerheten för min barn.

Nu arbetar han som vaktmästare på Rönnowskolan i Åhus och tror att han ska lära sig mer och mer svenska på jobbet.

– Medborgarskapet betyder starkare solidaritet med Sverige och hjälper mig att integreras med svenska folket, säger Ahmed Saeed.

– Jag känner att jag har frihet att välja i mitt nya land. Religion eller bakgrund kan inte stå i vägen för mina önskemål, säger Ahmed.

Vad betyder svenskt medborgarskap för dig ?

– Det ger mig mer frihet nu när jag är svensk medborgare. Det är främst en bekräftelse på att jag är en del av landet.

Stolt fyraåring. Saeed har sprungit ett lopp i förskolan och fått medalj.
Stolt fyraåring. Saeed har sprungit ett lopp i förskolan och fått medalj.Foto: Victor Lindstammer
Stolt fyraåring. Saeed har sprungit ett lopp i förskolan och fått medalj.
Stolt fyraåring. Saeed har sprungit ett lopp i förskolan och fått medalj.Foto: Victor Lindstammer
Ahmed, här med sonen Saeed, säger ”Vi bor säkrare i ett samhälle som inte skiljer på medborgare och medborgare”.
Ahmed, här med sonen Saeed, säger ”Vi bor säkrare i ett samhälle som inte skiljer på medborgare och medborgare”.Foto: Victor Lindstammer

Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons