Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Eman skriver ny grundlag för Syrien – och stöttar kvinnor i Sverige

Hanaskog • Publicerad 16 december 2019
”När jag fick mitt uppehållstillstånd började jag genast tänka på hur man skulle stödja nyanlända”, säger Eman. Därför startade hon föreningen Kvinnosol.Foto: Mikael Persson

Eman Shahoud arbetade som advokat och var domare vid hovrätten i Syrien. Nu är hon medlem av en konstitutionell kommitté i FN:s regi som arbetar med en ny syrisk grundlag. Delar av uppdraget vill hon hålla hemligt. Men hon berättar gärna om sitt arbete för kvinnor här i Sverige.

I Emans lägenhet i Hanaskog finns många dokument. Bakom dem döljer sig flera syriska fall. Vi talar arabiska med varandra, men hon pratar även bra svenska. Vårt samtal varar i två timmar.

Annons

Det visar sig snabbt att hon är en ambitiös kvinna. Hon har en juridisk examen och jobbade i flera år som advokat i Aleppo, Syrien. Hon fick många svåra fall.

”Att arbeta som advokat är väldigt roligt, men jag vill gärna utveckla mig”, säger Eman Shahoud.Foto: Mikael Persson

– Att arbeta som advokat är väldigt roligt, men jag vill gärna utveckla mig, säger Eman Shahoud.

När den syriska revolutionen bröt ut arbetade Eman som domare. Det var farligt, hon blev utsatt för flera hot. Hennes bror dödades i Syrien. Hon försökte undersöka saken. En beväpnad grupp som tillhörde den syriska säkerhetspolisen stod bakom.

– Hur kan jag fortsätta arbeta som domare och kämpa för andra människors rättigheter, när jag inte kan hävda min egen rätt, säger Eman.

– Min brors död blev en vändpunkt i mitt liv. Jag började tänka på att hjälpa och stötta människor i deras krav på politiska rättigheter i Syrien, säger hon.

Hon flyttade till ett område som inte var kontrollerad av den syriska regeringen. 2012 började hon arbeta som domare i gruppen Independent Syrian Judicial Council.

Under 2012 började Eman arbeta som domare i gruppen Independent Syrian Judicial Council.Foto: Mikael Persson
”Jag arbetade från tidig morgon till sen kväll, jag var van vid hårt arbete. Men jag hotades av extremistiska oppositionsgrupper, eftersom jag är en kvinna som arbetade som domare. Det går emot deras övertygelse”
Eman Shahoud

– Jag arbetade från tidig morgon till sen kväll, jag var van vid hårt arbete. Men jag hotades av extremistiska oppositionsgrupper, eftersom jag är en kvinna som arbetade som domare. Det går emot deras övertygelse, förklarar hon.

Eman växte upp i en familj med jämlika värderingar. Hon lärde sig tidigt att syriska kvinnors roll i samhället var svag, både före och under kriget.

– Under denna perioden grundade mina kollegor och jag kvinnoföreningen ”Syrian Women's Network”, säger hon.

Kvinnoföreningen fick stöd av många internationella organisationer, som Kvinna till Kvinna och Olof Palme Internationella Center. Målet med kvinnoföreningen är att stödja kvinnor, att få med dem i det politiska och sociala livet.

Annons

Eman bestämde sig för att resa till Sverige 2014. Hennes arbete till stöd för kvinnor fortsätter.

Eman bestämde sig för att resa till Sverige 2014. Hennes arbete till stöd för kvinnor fortsätter.Foto: Mikael Persson
”I Sverige ser man positiv på att kvinnan har olika roller i samhället, inte bara mamma och fru”
Eman Shahoud

– I Sverige ser man positiv på att kvinnan har olika roller i samhället, inte bara mamma och fru.

– När jag fick mitt uppehållstillstånd började jag genast tänka på hur man skulle stödja nyanlända, säger Eman.

Därför startade hon föreningen Kvinnosol.

Varför en förening som stödjer kvinnors rättigheter i Sverige?

– Det finns många nyanlända som inte känner till sina rättigheter och skyldigheter, för sig och sina barn. Vi jobbar för jämlikhet och hjälper kvinnor med annan bakgrund in i samhället.

Eman har hundratals idéer, men svårigheten med språket och hennes arbete med bland annat att skriva och ändra den nya syriska lagen tar mycket tid.

– Jag arbetar tillsammans med 150 medborgerliga aktivister med att diskutera, ändra och skriva den nya syriska grundlagen, säger hon.

– Vi arbetar alla i FN:s regi. Målet är att säkerställa en fredlig maktövergång och för att etablera demokrati.

Vad har du på gång just nu?

Annons

– Jag fokuserar på att hitta ett team som ska hjälpa mig i föreningen och hjälpa nyanlända in i samhället, säger hon.

”Just nu är jag medlem av en konstitutionell kommitté inom FN”, säger Eman Shahoud.Foto: Mikael Persson
Fakta

Eman Shahoud

Född: 1970 i Syriens huvudstad Damaskus.

Bor: I Hanaskog, kom till Sverige 2014.

Familj: Man och fyra barn: Hadi 21 år, Sali 19, Hani 18, och Sara Bakro 11.

Yrke: Jobbade som modersmålslärare i Sibbhult 2016/2017, språkstudier i Hanaskog 2018/2019. Advokat och domare vid hovrätten i Syrien. Just nu är hon medlem av en konstitutionell kommitté inom FN.

Fritid: Umgås med familj och vänner. Arbetar med att utveckla ny syrisk grundlag och studera svenska.

Eman arbetar tillsammans med 150 medborgerliga aktivister med att diskutera, ändra och skriva den nya syriska grundlagen.Foto: Mikael Persson
Eman arbetar tillsammans med 150 medborgerliga aktivister med att diskutera, ändra och skriva den nya syriska grundlagen.Foto: Mikael Persson
Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons