1. English
  2. Svenska
  3. العربية

Elever på gymnasiet och komvux ska studera på distans

Från och med onsdag bör alla gymnasieskolor i Sverige övergå till undervisning på distans. Det gäller även högskolor, komvux, yrkeshögskolan och universitet. Kristianstads kommun följer rekommendationen. Lärare i Östra Göinge väntar på besked.
Kristianstad/Östra Göinge • Publicerad 17 mars 2020
Elever på gymnasiet och högre upp ska studera på distans. Det kom fram på en presskonferens i Stockholm. Från vänster Matilda Ernkrans, ministern för högre utbildning och forskning (S), Anna Ekström, utbildningsminister (S) , statsminister Stefan Löfven (S) och generaldirektören för Folkhälsomyndigheten Johan Carlson.
Elever på gymnasiet och högre upp ska studera på distans. Det kom fram på en presskonferens i Stockholm. Från vänster Matilda Ernkrans, ministern för högre utbildning och forskning (S), Anna Ekström, utbildningsminister (S) , statsminister Stefan Löfven (S) och generaldirektören för Folkhälsomyndigheten Johan Carlson.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Nu är det skarpt läge, säger Kenth Olsson, skolchef i Kristianstads kommun.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Från och med i morgon (onsdag) ska distansundervisning bedrivas utanför skolans lokaler, säger han.

Beslutet gäller de fem kommunala gymnasieskolorna, vuxenutbildningen och yrkeshögskolan. Än så länge är det oklart hur de åtta fristående gymnasieskolorna väljer att göra.

”Nu är det skapt läge”, säger Kenth Olsson, skolchef i Kristianstads kommun.
”Nu är det skapt läge”, säger Kenth Olsson, skolchef i Kristianstads kommun.Foto: Arkivbild

På Göinge Utbildningscenter (GUC) har lärarna vid elvatiden inte fått besked om Östra Göinge kommun ska gå över till undervisning på distans.

– Jag känner ingen oro och följer nyheterna noga. Det är en stark rekommendation som statsministern gått ut med, men vi har inte fått besked från vår huvudman. Det är flera frågor som hänger i luften nu. Ska vi lärare vara på arbetsplatsen eller var ska vi vara, säger Jeanette Svensson Ek, lärare på GUC.

– Jag hoppas vi får besked under dagen.

Längre fram kan förskolor och skolor komma att stänga. Då ska det finnas jourfritids för barn till personal inom vården. Det sa statsminister Stefan Löfven på en presskonferens på tisdagen.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.