Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Elever får testa ny ledarutbildning i skolan – fler skolor kan ta efter

Under våren har Fröknegårdskolan inlett ett samarbete med Skåneidrotten om en ledarutbildning. Syftet är att ge eleverna kunskap så att de kan bli ledare i någon idrottsförening. Tanken är att utbildningen ska spridas till fler skolor.
Kristianstad • Publicerad 16 maj 2019
Staffan Berlin, Skåneidrotten, och Daniel Nilsson, idrottsledare på Fröknegårdskolan, samarbetar om  en ledarutbildning för elever i årskurs 9, i ämnet idrott och hälsa.
Staffan Berlin, Skåneidrotten, och Daniel Nilsson, idrottsledare på Fröknegårdskolan, samarbetar om en ledarutbildning för elever i årskurs 9, i ämnet idrott och hälsa.Foto: Tommy Svensson

Det är Idrottsläraren Daniel Nilsson som inlett ett samarbete med Skåneidrotten. Två klasser i årskurs 9 deltog under våren. De fick en teoretisk undervisning om hur en förening är uppbyggd, men främst hur en ledare ska vara. Målet med ledarutbildningen var att få ungdomar intresserade av att bli ledare i olika idrottsföreningar. Att de ska tänka som ledare i skolan och engagera sig i idrottsföreningar på fritiden.

Många idrottsföreningar har stort behov av fler ledare.

Annons

I slutet av utbildningen fick eleverna göra ett prov för att testa sina kunskaper. Tanken är att utbildningen ska ingå i ämnet idrott och hälsa och betygssättas. Men enligt Daniel Nilsson var den här terminens ledarutbildning bara ett test. Hädanefter ska eleverna betygsättas. Då ska även en praktisk del ingå i utbildningen.

Vad har eleverna för nytta av ledarutbildningen i framtiden?

– Det är något de kan skriva i sitt CV för att söka sommarjobb eller vanliga jobb i framtiden. Och en ledarutbildning är alltid bra att ha, säger Daniel Nilsson.

– Man behöver inte vara intresserad av en speciell sport. Ledarutbildningen ska ge ungdomarna möjlighet att vara ledare för vilken idrottsförening som helst.

Skåneidrotten vill på sikt sprida ledarutbildningen till fler skolor i Sverige.

”En ledarutbildning är alltid bra att ha”, säger Daniel Nilsson, idrottslärare på Fröknegårdskolan.
”En ledarutbildning är alltid bra att ha”, säger Daniel Nilsson, idrottslärare på Fröknegårdskolan.Foto: Tommy Svensson
Umul Said
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons