1. Svenska
  2. English
  3. العربية

De flydde kriget – sköts i Hässleholm

Två syriska bröder hittades skjutna vid en förskola den 12 december 2019. Nu pågår rättegången mot två av de tre misstänkta gärningsmännen. De är misstänkta för mordförsök.
Malmö/Hässleholm • Publicerad 5 maj 2020
Den 12 december 2019 sköts två bröder ner vid en förskola i Hässleholm. Nu pågår rättegången.
Den 12 december 2019 sköts två bröder ner vid en förskola i Hässleholm. Nu pågår rättegången.Foto: Lasse Ottosson

På mobilfilmen som visas i rätten syns två personer ligga skjutna på en trottoar vid Trebackalånggatan, nära en förskola. Offren är två bröder som flydde från krigets Damaskus, 2013. Den äldre brodern är den som är mest illa däran. Han rullas in i rättssalen i rullstol, han får senare lägga sig i en sjukhussäng inne i salen.

– Bröderna hade en god framtid i Sverige innan dess, säger åklagaren Helena Ljunggren under sin sakframställan när rättegången började i säkerhetssalen i Malmö.

De två misstänkta gärningsmännen är i 20-årsåldern, de är kusiner. De är åtalade för grov misshandel och försök till mord. De har suttit häktade sedan slutet av december.

En tredje person – en 35-årig släkting till kusinerna – är också misstänkt. Men han är försvunnen, är efterlyst både nationellt och internationellt.

Det var den 12 december i fjol som en av de syriska bröderna skulle parkera sin bil på en parkeringsplats. Tre personer stod i vägen och de ville inte flytta sig.

Polisen markerade flera fynd på platsen.
Polisen markerade flera fynd på platsen.Foto: Lasse Ottosson

När mannen parkerat bilen uppstod ordväxling, mannen slogs till marken. I ett senare skede, när mannen tar med sig sin bror ut, blir de helt utan förvarning skjutna av de tre personerna.

De två misstänkta kusinerna flydde från platsen men greps snabbt av polis. Den tredje, en man i 35-årsåldern, känner bröderna från jobbet på Bergendahls. Den äldre brodern var mentor för 35-åringen.

Kusinerna nekar till brott.

Åklagare Helena Ljunggren säger att en av kusinerna i sent skede presenterat ett alibi, att han inte varit på brottsplatsen.

– Jag skulle vilja hävda att det är falskt. Tyvärr har restriktionerna i häktet inte fungerat.

Den andre kusinen säger nu att han varit på plats, men gömt sig bakom en buske, och att han sen sprungit i panik när han såg vad som hände.

Rättens ledamöter ska besöka brottsplatsen. Rättegången fortsätter i nästa vecka.

Andreas LovénSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.