1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Dagny 107 år fick pris på Guldgala: ”Jag känner mig väldigt hedrad”

Dagny Carlsson fyller 107 år i maj. Hon kallas för Sveriges äldsta bloggare. Nu har hon utsetts till årets Guldambassadör för Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 17 april 2019
Dagny Karlsson vill gärna se Tivoliparken. Kommunalrådet Pierre Månsson (L) lovar ta med henne dit.
Dagny Karlsson vill gärna se Tivoliparken. Kommunalrådet Pierre Månsson (L) lovar ta med henne dit.Foto: Tommy Svensson

Dagny Carlsson växte upp i Kristianstad. Som barn bodde hon i en lägenhet på Västra Smalgatan. Idag heter den Västra Vallgatan. Hon vaknade när hästskjutsarna körde förbi. De körde tomma, skramlande mjölkflaskor till mejeriet.

Nu är hon på besök 100 år senare. Hon ska gå på Guldjubelgala och få pris som Årets guldambassadör för Kristianstad.

– Jag känner mig väldigt hedrad, säger hon, som föddes 1912.

Hon har fortfarande starka minnen från när hon var barn. Hon och de andra barnen lekte på gatorna. Tivoliparken var roligare att leka i.

”Det var dötrist, jag hatar att sy.”

– Vi simmade i Helge å. Där fanns två badhus. Det kostade 5 öre att gå in, då fick man lägga sina kläder på en bänk. Ville man ha skåp kostade det 10 öre. Men vi gick hellre två gånger för 5 öre.

Ibland blev det mycket bus. Dagny säger att hon var mer vild än tam.

Hennes familj bodde i ett nybyggt fyravåningshus, med utedass på gården. Senare flyttade de till ett sämre hus på Västra Storgatan.

– Nu är de gatorna så fina. Nä vi bodde där var de bevis på fattigdom. Ville man vara nobel skulle man bo på Östermalm. Staden var koncentrerad mellan boulevarderna.

När Dagny fyllt 17 år dog hennes far. Hon blev tvungen att börja arbeta. Dagny hade handelsutbildning, men det var svårt att hitta jobb under depressionen 1929.

– Det enda jobb vi kunde få var att sy skjortkragar för ett företag. Det var i en källare på Söder. Jag var kvar på det företaget i 20 år. Det var dötrist, jag hatar att sy.

För 88 år sedan följde hon med företaget till Linköping.

Hon har alltid haft kontakt med Kristianstad. Hennes syster bor kvar här.

Dagny bor i Solna. Hon har hälsat på sin syster i Kristianstad, men inte hunnit se så mycket av stan.
Dagny bor i Solna. Hon har hälsat på sin syster i Kristianstad, men inte hunnit se så mycket av stan.Foto: Tommy Svensson

Kommunalrådet Pierre Månsson (L) tycker att Dagny Carlsson är ett perfekt val som årets Guldambassadör för Kristianstad.

– Dagny gör bra reklam för Kristianstad, bland annat skriver hon mycket om kyrkan. Vi vill visa att man duger även om man är pensionär. Livet går vidare, det gäller att ta vara på de chanserna som finns, säger han.

– Mina barn gillar dig, säger han till Dagny.

– Det känns som en komplimang. Jag tror det är för att jag är mig själv, inte konstrar till mig. Jag kommer att blogga om allt som händer nu när jag är här, säger hon.

Årets Guldpenna gick till Florence Mensah och Thaha Osman. De har skrivit en uppsats om rasistiska inslag i globala företags marknadsföring.
Årets Guldpenna gick till Florence Mensah och Thaha Osman. De har skrivit en uppsats om rasistiska inslag i globala företags marknadsföring.Foto: Victor Lindstammer
Ingela RutbergSkicka e-post
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.