1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Corona: Träna svenska med någon online hemma

Är du hemma från sfi, komvux, jobb eller praktik? Vill du träna svenska eller hjälpa någon att träna svenska? Nu finns Språkkompis Online som skapar möten mellan nya och etablerade svenskar, via videosamtal.
Kristianstad/Sverige • Publicerad 25 mars 2020
Alltfler jobb och sfi-skolor måste vara stängda på grund av coronaviruset. Många personer förlorar sin sociala kontakt i vardagen.
Alltfler jobb och sfi-skolor måste vara stängda på grund av coronaviruset. Många personer förlorar sin sociala kontakt i vardagen.Foto: Dominic Lipinski

Kompis Sverige är en ideell organisation. Den matchar ihop nya och etablerade svenskar för videosamtal. Det bidrar till att minska den sociala isoleringen när alltfler jobb och sfi-skolor måste vara stängda på grund av coronaviruset. Många personer förlorar sin sociala kontakt i vardagen.

– Kompis Sverige skapar möten där deltagarna träffas i verkligheten. När det inte är möjligt vill vi erbjuda ett alternativ. Vi kallar det Språkkompis Online, säger Johan Bäckström, verksamhetschef på Kompis Sverige

Det är svårt att hitta någon att prata med om man inte vet om varandra. Matchningen görs enkelt. Du som är intresserad fyller i sina kontaktuppgifter och anger vilka appar eller tjänster du kan ha kontakt genom. Sedan matchar Kompis Sverige ihop en ny och en etablerad svensk och ser till att ni kan ta kontakt med varandra.

– Många etablerade svenskar är mer eller mindre isolerade hemma. De kan uppskatta möjligheten att få göra något meningsfullt under tiden, säger Johan Bäckström.

Fakta

Kompis Sverige

Kompis Sverige är en ideell förening som skapar möten mellan nya och etablerade svenskar. Detta gör man genom kompismatchningar, sociala aktiviteter och workshops. Sedan starten 2013 har Kompis Sverige matchat nära 6 000 kompisar och haft över 10 000 deltagare i aktiviteter och workshops.

Anmäl dig till Språkkompis Online om du vill träna svenska. Anmäl dig till Språkkompis online.
Anmäl dig till Språkkompis Online om du vill träna svenska. Anmäl dig till Språkkompis online.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.