1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Corona: 31 nya fall idag - Som en lätt förkylning för unga personer

31 nya fall av personer som är smittade med corona har hittats i Skåne det senaste dygnet. Tidigare var det främst personer som varit i Italien som var smittade. Nu är det från många fler områden i Europa. Därför har Region Skåne infört nya rutiner för provtagning. Unga personer med smittan har fått mycket lindriga symtom, ungefär som en lättare förkylning.
Kristianstad • Publicerad 13 mars 2020 • Uppdaterad 16 mars 2020
Foto: Anders Wiklund/TT

Nu är fokus på att skydda riskgrupper, såsom gamla och sjuka, och att hindra spridning inom sjukvården.

De senaste tre dygnen har 30 till 40 nya smittade personer hittats i Skåne. Nu finns det totalt 131 smittade i Skåne. Det meddelar Region Skåne på fredagen.

WHO klassar spridningen av det nya coronaviruset som en pandemi, det vill säga att smittan har spridits i hela världen.

Region Skåne har ändrat sina rutiner för provtagning. Fokus läggs på att provta patienter som läggs in på sjukhus och misstänkta fall bland personal inom vård- och omsorg.

Personer som annars är friska, men som misstänker att de blivit smittade, ska stanna hemma och vårdas i hemmet.

Unga personer med smittan har fått mycket lindriga symtom, ungefär som en lättare förkylning. Är du förkyld är det extra viktigt att du stannar hemma. Och det är viktigt att tvätta händerna med tvål och vatten, noga och ofta.

Fakta

Så här gör du för att inte bli sjuk

Tvätta händerna med tvål och vatten. Tvätta dem noga och ofta. Ta inte i ansiktet med händerna. Nys och hosta i ditt armveck. Inte i dina händer!

Krama inte någon. Ta inte någon i hand. Var inte på en plats där det finns många människor. Res inte till länder eller platser där många människor har blivit sjuka av viruset. Om du känner dig sjuk kan du ringa 1177.Om du har frågor om viruset ska du ringa 113 13.

Källa: 8 sidor.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.