1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Corona: 206 smittade i Skåne - vårdcentral ger råd utanför entrén

206 personer är smittade av coronaviruset i Skåne. Sju smittade i Sverige har dött. Samtliga har haft andra sjukdomar. Vårdcentraler i Skåne har stängt för drop-in.
Kristianstad • Publicerad 16 mars 2020
Sköterskan Lena Lantz, Servicevärden Ahmed Thalga, språktolken Mukhtar Abdi, enhetschefen Martina Pettersson och BVC-sköterskan Carina Jörnrud står utanför Näsby vårdcentral.
Sköterskan Lena Lantz, Servicevärden Ahmed Thalga, språktolken Mukhtar Abdi, enhetschefen Martina Pettersson och BVC-sköterskan Carina Jörnrud står utanför Näsby vårdcentral.Foto: Clifford Johansen

2 100 personer har provtagits för smittan i Skåne.

Vårdcentraler som haft drop-in har slutat med det. Under fredagen stod personal utanför Näsby vårdcentral. De kollar om patienter får komma in eller ej. Eller om de behöver mer vård.

– De flesta förstår att vi gör det här för att inte sprida smittan, säger Lena Lantz som är sjuksköterska.

På Näsby vårdcentral kommer varje dag mellan 50 och 100 patienter när det är drop in. Nu får de boka tider.

Sjuksköterskor som jobbar med administration inom Region Skåne ska snabbutbildas. De behövs för att kunna svara i telefon på 1177.
Sjuksköterskor som jobbar med administration inom Region Skåne ska snabbutbildas. De behövs för att kunna svara i telefon på 1177.Foto: Tomas Löwemo

Personalen byts åt att stå vid entrén.

– Om det är någon som misstänker att de har covid-19 och är riktigt sjuk så kan vi ta in dem, men då via ambulansintaget. Alternativt kan vi ringa 1177, vi har ett direktnummer, säger Martina Pettersson, enhetschef.

Många som kommer är oroliga. Personalen lugnar och ger råd.

– Många vill ju veta om de bär på viruset. Vi försöker förklara att vi kan inte testa alla nu. Vi måste säkra att de svårast sjuka och riskgrupperna kan få hjälp.

Om du känner sig lite snorig, hur ska du veta om det är covid-19?

– I så fall ska du alltid agera som om du är smittad. Stanna hemma, inga sociala kontakter och gör vad du kan för att inte sprida smittan vidare.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.