19-åring misstänkt för mordförsök släppt på fri fot

Hässleholm/Malmö • Publicerad 27 maj 2020
skottlossning hässleholm december
skottlossning hässleholm decemberFoto: Lasse Ottosson

Två män 19 år, som är släkt med varandra, åtalades för mordförsök på två bröder. På måndagen släpptes en av dem på fri fot. Den andre är misstänkt för att ha hållit i pistolen. Han blir kvar i häktet. Om en vecka faller domen.

Rättegången i säkerhetssalen i Malmö har följs av flera åhörare. De flest av dem jublade vid 14-tiden på måndagen. Då berättade domare Lena Berlin att en av de två misstänkta 19-åringarna släpptes fri.

19-åringens advokat Viktor Banke sa:

– Han har stått bakom en buske.

Rättegången i säkerhetssalen i Malmö har följs av flera åhörare.
Rättegången i säkerhetssalen i Malmö har följs av flera åhörare.Foto: Johan Nilsson/TT

De två skjutna bröderna har sökt efter gärningsmännen via sociala medier. Det anser Viktor Banke är ett osäkert sätt att identifiera en person på.

Åklagare Helena Ljunggren sa:

– Det här är inte någon typisk skjutning i kriminella miljöer. Det är helt vanliga män som jobbar och sköter sig, men som fått sina liv omkullkastade. Det kunde lika gärna ha slutat med ett dubbelmord.

Det var den 12 december som misshandeln och skottlossningen ägde rum, på Trebackalånggatan. Tre män som är släktingar är misstänkta. Den äldste är 34 år och kriminellt belastad. Han är försvunnen.

Ljunggren anser att 19-åringarna bör få åtta-tio års fängelse om de döms för dådet.

Men en av de misstänkta släpptes efter sista dagen i rättegången. Den andra 19-åringen får stanna kvar i häktet, men slipper restriktioner. Han har suttit häktad i fem månader.

Hans advokat Byron Törnström anser att det inte finns bindande bevis: tekniska bevis saknas, inga vittnen mer än bröderna kan peka ut honom.

Om en vecka faller tingsrättens dom.

Andreas LovénSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.