Annons
Sölvesborg

Cancertourarrangören: ”Han var en stor ikon i bilvärlden”

Vid halv tre på lördagseftermiddagen rullade 26 specialbyggda bilar in på Stortorget i Sölvesborg.
Bilkortegen som kört i samlade trupp från Halmstad är en del av Cancertour Sölvesborg och samlar in pengar till Barncancerfonden.
Syftet med insamlingen är, förutom att stötta forskningen, att hylla minnet av bilbyggaren, David Persson, som tragiskt gick bort i cancer i höstas.
Sölvesborg • Publicerad 14 maj 2022 • Uppdaterad torsdag 13:33
Bileventet i Sölvesborg till David Persson minne siktar på att samla in 80 000 kronor under dagen genom bland annat försäljning, sponsring och privata swishbidrag.
Bileventet i Sölvesborg till David Persson minne siktar på att samla in 80 000 kronor under dagen genom bland annat försäljning, sponsring och privata swishbidrag.Foto: Sandra Fonnisson, Bo Åkesson

Här saknas innehåll

I torsdags skulle den omtyckte och uppskattade bilbyggaren David Persson fyllt 39 år men i oktober förra året gick han bort i sviterna efter tretton hjärntumörer.

– Det är därför jag har eventet i dag. Eftersom det är det närmaste datumet möjligt till hans födelsedag, säger Daniel Olausson, initiativtagare till Cancertour Sölvesborg.

Camilla Palmhagen och initiativtagaren Daniel Olausson är nöjda med lördagens uppslutning och viljan att donera till Barncancerfonden,
Camilla Palmhagen och initiativtagaren Daniel Olausson är nöjda med lördagens uppslutning och viljan att donera till Barncancerfonden,Foto: Sandra Fonnisson
Annons

Även om Daniel Olausson är initiativtagare till dagens event är det David Persson själv som kläckt iden till Cancertour Sölvesborg.

– Jag vill att Davids dröm om att hjälpa cancersjuka barn ska leva vidare. För det var det han ville.

En av förarna som deltar i arrangemanget är Tanja Couchér från Vara. Hon träffade David Persson och hans sambo på Elmias bilmässa 2016.

– David var en fantastisk fin människa, jag har aldrig träffat någon som honom. Han brydde sig mer om andra än sig själv och spred alltid glädje. Det var en stor förlust när han gick bort så det är fantastiskt att vi kan hedra honom så här. Han hade varit stolt, säger hon.

bild 1/15
En av bilarna på Stortorget var BMW 5 från 2012 med en dubbel turbo V8:a motor och cirka 800 hästar under huven. Ägaren till fordonet är Stefan Berander som kört från Mölndal utanför Göteborg.
Femåriga Olle Klevfors testsitter lastbilen som Tanja Couchér kört ned från Vara.
26 specialbyggda bilar körde i kortege från Halmstad och rullade in på Stortorget i Sölvesborg vid halv tretiden under lördagen.
Bilintresserade Sölvesborgsbor slöt upp kring torget och gjorde eventet välbesökt.
Daniel Olausson, initiativtagare till Cancertour Sölvesborg hade ett tak på max 30 bilar. Med tanke på publiken och storleken på vissa av fordonen hade det blivit trångt med fyra bilar till.
Samtliga bilar som visades upp var omgjorda och modifierade.
Besökarna passade på att fånga eventet på bild.
Ljudet av motorer och däck i spinn fyllde Sölvesborgs torget.
Gammal som ung, alla var där och tittade på de upputsade fordonen som glänste i all sin prakt.
Ett exempel på fräcka fälgar.
Förarna välkomnade besökarna att titta in i bilarna.
De flesta förarna putsade upp sin bil efter att de parkerat.
En av bilarna på Stortorget var BMW 5 från 2012 med en dubbel turbo V8:a motor och cirka 800 hästar under huven. Ägaren till fordonet är Stefan Berander som kört från Mölndal utanför Göteborg.

Arrangören Daniel berättar att iden till eventet kom på tal när han och David körde en biltävling kallat, Modify Run. Ett bilrace för ombyggda bilar som startade i Malmö och kördes via Öland för att avslutas i Skövde. Under färden berättade den legendariska bilbyggaren att han vill köra bilrace och visa upp fordonen på det viset.

– Det här är egentligen Davids idé, han gillade att köra bilar istället för att bara visa upp dem. Därför har vi kört från Halmstad för att samla in pengar till Barncancerfonden, säger Daniel Olausson.

Hur är känsla överlag idag?

– Det är mycket blandade känslor på grund av att det är David vi gör det här för. Han var en stor ikon i bilvärlden. Alla älskar David, så det är både tufft och jättekul.

Vad tror du David hade sagt?

– Han hade älskat det här, det är jag helt säker på.

Annons

David Persson samlade själv in pengar till Barncancerfonden bland annat genom att sälja armband. Målet för lördagens insamling till fonden är 80 000 kronor, något som arrangören tror de kommer nå.

– Just nu ligger vi på 14 000 kronor och vårt mål är på 80 000 kronor idag men det kommer att bli mer, säger Daniel.

”Det är mycket blandade känslor på grund av att det är David vi gör det här för. Han var en stor ikon i bilvärlden. Alla älskar David, så det är både tufft och jättekul”
Daniel Olausson, initiativtagare till Cancertour Sölvesborg.
Fakta

14 maj Cancertour Sölvesborg eventet i korthet

Eventen hyllar David Persson, bilbyggare från Sölvesborg, samt uppmärksamma team Rynkeby inför deras cykeltur till Paris.

Utställning av 26 specialbyggda bilar som kört i 80 kilometer i timmen från Halmstad.

Sölvesborgs näringslivschef Stefan Olofsson närvarar vid träffen och intervjuar personer som bidragit till insamlingen på stortorget;

Initiativtagare till cancertour är Daniel Olausson och har målsättningen att samla in 80 000 kronor under lördagen men insamlingen avslutas först i höst.

Nisse-Gunnar Persson, grundare Teko Tryck skänker disktrasor med tryck och all försäljning går till barncancerfonden.

Tony Jeppsson, känd krögare engagerar i Team Rynkeby ska cykla ner till Paris till förmån för barncancerfonden.

Stefan Nilsson, Övermästare i Odd Fellow logen Sölvesborg, samlar in pengar till förmån för barncancerfonden och lämnar över check till Tony Jeppsson.

Shady burgers bidrog till insamling med 3000 kronor, målet för insamling under lördagen är 80 000 kronor.

Källa: Cancertour Sölvesborg

Sandra FonnissonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons