Annons

Möte om särskolans flytt – det gick lite snabbt

Beslutet att flytta särskolan gick snabbt.
Den förklaringen fick föräldrarna som bjudits in till informationsmöte där de lovades att framöver få vara delaktiga i processen.
Dock uppstod en del frågetecken kring om besluten fattats enligt riktlinjer i barnkonventionen.
Broby • Publicerad 10 maj 2022
Vita skolan i Knislinge.
Vita skolan i Knislinge.Foto: Marie-Louise Lindell

Nästa termin flyttas särskolan från Prästavångskolan i Broby till Vita skolan i Knislinge. Föräldrar som har elever i särskolan stod inför ett fullbordat faktum häromdagen när de fick en kallelse till ett informationsmöte.

Förfaringssättet fick en del föräldrar och handikapporganisationer att reagera. Vart tog dialogen och samrådet vägen? undrade några.

Annons

En del har också framfört att de är skeptiska till flytten och ser den mer som exkludering än inkludering av särskolans elever som inte längre på samma naturliga sätt kommer att vara en del i den vanliga grundskolan, då man hamnar i en egen byggnad och med egen skolgård.

Vid mötet erkände skolans rektor Eva Zaar, skolchef Louise Wendel och verksamhetsområdeschef Cecilia Flood att det gått snabbt när beslutet fattades. Dock lovades föräldrarna att få vara delaktiga i fortsättningen. Men skolledningen anser inte att det begåtts något fel.

– Vi har följt den samverkan som vi alltid gör, säger Cecilia Flood som påpekar att handikapporganisationerna inte är någon motpart i detta och inte heller kommer att bli.

– Processen innebär att vi kommer att ha en dialog med elever och föräldrar i den fortsatta processen som det innebär att flytta.

Enligt Flood var de flesta föräldrar nöjda med det, men det fanns också en och annan som var tveksam. Bland annat framfördes det att beslutet om att flytta särskolan inte följt barnkonventionens anvisningar om en barnkonsekvensanalys.

Enligt Zaar, Wendel och Flood – med ansvar för skolan – har man visst uppfyllt kravet på barnkonsekvensanalys vilket innebär att man ska prata med dem det berör, det vill säga barnen och med barnets sociala nätverk.

En dokumentation på beslutet har också efterlysts. Någon sådan har inte gått att finna i diariet men det beror på att samverkan blev klar först i fredags.

I dag har särskolan på Prästavångskolan plats för 20 elever. På Vita skolan finns det plats för 30–35 elever.

– Befolkningen har växt och därmed också behovet att platser i särskolan, säger Cecilia Flood.

När särskolan flyttar i höst följer 19 elever med över och fem nya elever hälsas välkomna i förskoleklass.

Annons

– Så många nya brukar det inte vara, säger Flood som berättar att möjligheten att få disponera Vita skolan fick klartecken efter årsskiftet.

Verksamhetsområdeschef Cecilia Flood.
Verksamhetsområdeschef Cecilia Flood.Foto: Susanne Gäre

Det kommer också i fortsättningen att finnas elever inskrivna i grundsärskola som är integrerade i skolklasser i vanliga grundskolan.

– Genom att vi nu får en rektor enbart för grundsärskolan kommer möjligheterna att följa upp och förbättra även för dessa elever att öka.

Cecilia Flood säger att hon har all respekt för att det finns föräldrar som känner en oro.

– Vi kommer att göra allt för att bemöta det. Alla ska kunna känna sig trygga i att det blir bra för alla.

Även en del politiker har förvånats över beskedet om flytten.

Att ett så pass stort beslut, som rör en hel skolenhet, har fattats utan vare sig dialog eller information till politiker har fått oppositionsrådet Anders Bengtsson (S) att reagera.

– Det här är Göingemodellen i ett nötskal.

Anders Bengtsson (S).
Anders Bengtsson (S).Foto: Mikael Persson

Han sitter med i kommunstyrelsen och inte ens där har det varit uppe som ett meddelande.

– Det är oerhört anmärkningsvärt att flytta en hel skolform utan ett politiskt beslut. De skyller på delegationsordningen och det är bullshit, säger Bengtsson som menar att det är fastställt att beslut av större karaktär ska tillbaks till politikerna.

Annons

– Att flytta särskolan är lika stort som att flytta ett lågstadie från en ort till en annan. Dessutom handlar det här om en grupp barn som är utsatta.

Bengtsson är tveksam till om man följt barnkonventionen och gjort en konsekvensanalys. Han har också begärt att få se beslutet.

Att särskolebarnen ska ha vissa lektioner på Snapphaneskolan gagnar inte möjligheten till någon integrering, enligt Bengtsson.

– Det här är snarare isolering.

Läs också:

Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons