Annons

Boende får hjälp att anmäla till Hyresnämnden

Kommunledningen anser att hyresvärdens hantering av situationen på Brobysjukhuset är anmärkningsvärd.
– Hyresvärden har ett ansvar gentemot sina hyresgäster. Vi kommer att hjälpa dem som bor där att göra en anmälan till Hyresnämnden, säger kommundirektören.
Broby • Publicerad 23 mars 2022
Merete Tillman, kommundirektör i Östra Göinge.
Merete Tillman, kommundirektör i Östra Göinge.Foto: Mikael Persson

Även Östra Göinge kommun har fått samtal från oroliga hyresgäster på Brobysjukhuset som berättat om fredagens dörrknackning och som nu vill ha hjälp att hitta en ny bostad.

– Det är många delar i det här som är anmärkningsvärt, anser kommundirektören Merete Tillman.

Annons

– Först sättet att informera på. Hyresvärden har dessutom ett ansvar gentemot sina hyresgäster som han skrivit tillsvidarekontrakt med. Man kan inte slänga ut folk hur som helst utan att erbjuda ersättningslägenheter nu när han måste stänga, säger Tillman.

– Det här har inte kommit som någon överraskning för honom att han var tvungen att stänga. Men hyresvärden har under den tiden inte gjort något för att rätta sig efter gällande bygglov och domstolsbeslut, utan bara fortsatt att teckna permanenta kontrakt och på så sätt lurat människor, konstaterar kommundirektören som tycker att det är illa att ställa människor som är svaga på hyresmarknaden i den här situationen.

– De vet inte alltid sina rättigheter, konstaterar Tillman.

Från kommunens sida jobbar man med de familjer som har ekonomiskt bistånd för att betala sin hyra och har bland annat skickat ut rådrum till dem om att söka efter ett nytt boende. Men nu när 300 personer riskerar att bli bostadslösa har kommunledningen beslutat att hjälpa hyresgästerna med att göra en anmälan till Hyresnämnden.

– Vi kommer att informera om detta på olika sätt, säger Merete Tillman.

Sedan bolaget som äger Brobysjukhuset försattes i tvångslikvidation i höstas har det varit en likvidator som drivit verksamheten vidare. Tanken var att ägarna till bolaget skulle föra över verksamheten i ett nytt bolag. Om det hunnit ske ännu är osäkert då varken likvidatorn Kenneth Strömbeck eller bröderna Sven och Claes Olvegård vill uttala sig i tidningen.

Bakgrund

Detta har hänt

2011: Bröderna Olvegård köper Brobysjukhuset.

2013: Ägarna får bygglov för tillfälligt boende. Patric Åberg (M) förklarar att han inte vill se ett flyktingboende.

2014: De första flyktingarna kommer, som mest finns här 510 sängplatser.

2018: Ägarna önskar permanent bygglov från kommunen, men får nej.

2020: TT-nämnden öppnar ett tillsynsärende. Brobysjukhuset används som varaktigt och inte tillfälligt boende.

2021: Mark- och miljööverdomstolen sätter ner foten. Brobysjukhusets ägare får inte hyra ut lägenheter för permanent bruk. Riskerar vite på 250 000 kronor i månaden i vite, med start i maj 2022.

2022: Ägarna vill se ett nytt flyktingboende på Brobysjukhuset, med tanke på kriget i Ukraina. Kommunen säger nej.

2023: Det tillfälliga bygglovet går ut den 29 september.

Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons