Barn besköts av ungdomsgäng

Några unga i 12-åldern anfölls av ett ungdomsgäng och blev beskjutna med soft airguns. Händelsen inträffade vid halvsex-tiden i tisdags kväll vid Göingeskolan i Broby. Polisen har valt att stänga ärendet.
Broby • Publicerad 6 augusti 2022
Polis larmades till platsen.
Polis larmades till platsen.Foto: Johan Nilsson/TT

Kompisarna som befanns sig vid gungorna när de hörde något som lät som skott längre bort från området. Strax rusade ett gäng ungdomar fram och började skjuta på barnen med soft airguns.

Minst sex av skotten träffade några av barnen som försökte att ta sig från området samtidigt som de ringde polis.

När polisen kom till Broby var dock förövarna försvunna. Det man kunde göra var att dokumentera skadorna och patrullera i byn.

Enligt polisen har det inte gått att få fram något som kan binda förövarna till händelsen. Däremot har polisen fått in tips på vilka det kan vara. Bristande information och slutsatsen att det inte går att komma framåt har gjort att polisen nu stängt ärendet.

Händelsen på Göingeskolan har rört upp känslor och fått vuxna att reagera med frustration och besvikelse.

– Ett stängt ärende behöver inte betyda att vi släpper ärendet. Vi fortsätter att jobba med det och om det framkommer nya saker så kan man öppna ärendet igen, påpekar Thomas Johansson som är polisens presstalesman.

– Vi har också ökat närvaron i byn, säger han.

Beskjutningen av barnen skedde i ett område som under under samma tid varit utsatt för en omfattande skadegörelse. I närområdet har ett 50-tal fönster skjutits sönder. Om det finns någon koppling mellan händelserna är inget som polisen känner till.

Att det rör sig om en så pass omfattande skadegörelse har inte polisen fått kännedom om då det inte finns polisanmälningar i den omfattningen.

– Det är viktigt att man anmäler allt, för finns det ingen anmälan så har det inte skett, påpekar Thomas Johansson.

Den senaste tidens oroligheter är något som inte nått fram till kommunhuset. Kommunalrådet Patric Åberg som arbetar stenhårt för att öka tryggheten i Östra Göinge är på semester.

– När sådana här saker händer är det viktigt också för kommunen att alla polisanmäler. Det är enda sättet för oss att kunna ansöka och motivera att det behövs kameraövervakning på vissa områden.

”Det är viktigt att man anmäler allt, för finns det ingen anmälan så har det inte skett”
Thomas Johansson
Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.